Bu sene 21.'si düzenlenen Saraybosna Film Festivali, Brezilyalı yönetmen Anne Muylaert'in yönettiği 'İkinci Anne' filminin gösterimiyle başladı. Her yıl dünyanın farklı noktalarından birçok filmin katıldığı festivale bu sene 57 ülkeden 259 film katılıyor. Festivale katılan filmler arasında her yıl olduğu gibi bu yıl Türk filmleri de yerini aldı.

Festivale iki uzun ve iki kısa film olarak katılan Türk filmleri arasında Cannes'da ve Venedik'te dikkatleri üzerine çeken Deniz Gamze Ergüven'in yönettiği 'Mustang' filmi bulunurken, yönetmenliğini Tunç Davut'un yaptığı 'Dolanma' filmi festivale katılan diğer bir Türk filmi oldu.

‘En İyi Film' ve ‘En İyi Kısa Film' ödüllerinin yanında ‘Jüri Özel', ‘En İyi Erkek Oyuncu' ve ‘En İyi Kadın Oyuncu' ödüllerinin de verileceği festivalde Türkiye'den dört yapım seçildi. Deniz Gamze Ergüven'in yönettiği 'Mustang' ve Tunç Davut'un 'Dolanma' filmleri “En İyi Film” dalında, yönetmenliğini Emre Kayış'ın yaptığı 'Çevirmen' ve Ziya Demirel'in yönettiği 'Salı' filmleri ise “En İyi Kısa Film” dalında yarışacak.

Tunç Davut'un hem senaryosunu yazdığı, hem de yönetmenliğini üstlendiği ilk uzun metraj filmi 'Dolanma'nın başrollerinde Defne Halman ve Muhammet Uzuner oynuyor. Geçtiğimiz yıl Bolu-Aladağlar'da çekilen Dolanma'nın, dünya prömiyeri 16 Ağustos'ta Saraybosna Milli Tiyatro'da gerçekleşecek.

FESTİVALDE BALKAN FİLMLERİ AĞIRLIĞINI HİSSETTİRİYOR

Geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl Balkan filmlerine ağırlık verilen festivalde 'En İyi Film' dalında Bosna Hersek yapımı Our Everyday Life, Romanya'dan Back Home ve The Treasure, Yunanistan'dan Chevalier, Hırvatistan'dan The High Sun, Sırbistan'dan Panama, Macaristan'dan Son Of Saul ve Avusturya'dan Superworld filmleri de yer alıyor. Ayrıca Oscar ödüllü Bosnalı yönetmen Danis Tanoviç'in ‘Kaplanlar' isimli yeni filmi festival kapsamında gösterilecek.

Bu yıl festivalin onur konuğu Oscar ödüllü Porto Rikolu aktor Benicio Del Toro oldu. Del Toro'ya festivalin ana ödülü olan 'Saraybosna'nın Kalbi Ödülü' taktim edilecek. Ünlü aktor daha önce Hollywood'un büyükleri Oliver Stone, Roberto Rodriquez, Sean Penn ve Guy Richie ile çalıştı.

Her yıl sinema dünyasının önemli isimlerini ağırlayan Saraybosna Film Festivali'ne bu zamana kadar Angelina Jolie, Brad Pitt, Morgan Freeman, Daniel Craig,Wim Wenders, Gael Garcia Bernal, Nuri Bilge Ceylan, Saadet Işıl Aksoy, Semih Kaplanoğlu, Engin Günaydın'ın da aralarında bulunduğu birçok sanatçı katıldı.

8 gün sürecek olan Saraybosna Film Festivali, 22 Ağustos'ta sona erecek.