Almanya’da son yıllarda artan mülteci akını iltica başvurularının işleme konmasını geciktiriyor. Şuan ülkede yetkili kurumlarda 238 bin iltica başvurusunun işleminin tamamlanamadığı belirtildi. Bu rakamın bir önceki yıl 125 bin olduğu ifade edildi.

Federal Mülteci ve Göç Dairesi (BAMF), artan iş yükü nedeniyle bu yıl bin yeni personel istihdam etmeyi planlarken buna gelecek yıl bin kişinin daha ekleneceği belirtildi. BAMF’in 2015’in başından bugüne 650 yeni personel istihdam ettiği ve buna karşılık 93 bin 816 iltica başvurusunun karar bağlandığı bilgisi verildi.

CDU/CSU-SPD’nin anlaştığı koalisyon sözleşmesinde iltica başvurularının 3 ay içinde sonlandırılması hedeflenirken, Almanya genelinde başvuruların ortalama 5,3 ayda karar bağlandığı kaydedildi. Almanya’da gelen her iki göçmenden birisinin Balkan ülkelerinden geldiği ve yapılan yasal değişiklikle bu ülkelerden gelen başvurularının yüzde 99,8’inin herhangi bir sebep öne sürmeden doğrudan reddedildiği ifade edildi. 2015’in ilk yarısında 34 bin 500 Suriyelinin iltica başvurusunda bulunduğu ve buna karşılık Kosova, Arnavutluk, Sırbistan, Makedonya ve Bosna- Hersek’ten 82 bin 243 sığınma talebiyle Almanya geldiği kaydedildi.