Rus bilim insanları, iki bin yıldan eski kafatasları üzerinde yaptıkları çalışmalarda antik zamanlara ait beyin ameliyatı yöntemlerini analiz etti. Antik doktorların basit el aletleriyle çok başarılı ameliyatlar yaptığı belirtildi.

Sputnik Haber Ajansı’nın haberine göre, Rusya Arkeoloji ve Etnoğrafya Enstitüsü'ne bağlı araştırmacılar, Altay Dağları'nda bulunan iki bin yıldan eski kafatasları üzerinde antik beyin ameliyatı yöntemlerini araştırdı. Araştırmalar, antik zamanlarda doktorların basit el aletleriyle başarılı ameliyatlar yapmış olduklarına işaret etti.

Rus arkeologların geçtiğimiz yıl Altay Dağları'nda keşfettiği üç kafatasının, Pazırık kültürüne ait insanlardan kalma olduğu tahmin ediliyor. 2300 ile 2500 yıllık kafatasları, beyin ameliyatının en eski yöntemi olarak bilinen "trepanasyon" izi taşıyor.

SIK DARBELER VE SİVRİ BİR ALET

Siberian Times gazetesine konuşan Rus beyin cerrahı Aleksey Krivoshapkin, 'gördüklerinden çok etkilendiğini ve Altay insanlarının Hipokrat'ın yaşadığı zamanlarda, beyin hastalıklarını tespit ederek ameliyat gerçekleştirebildiklerini' söyledi.

İlk olarak mikroskop altında yapılan analizler, kafa derisinin nasıl alındığına dair izler sunmadı. Antik beyin cerrahlarının kafatasını açmak için ilk olarak sivri bir alet ile kemiğin yüzeyini kestiği, ardından sık darbelerle delik açıldığı anlaşıldı.

Krivoshapkin, 'üç kafatasında da kusursuz bir trenapasyon izi bulunduğunu ve antik doktorların her adımını izlerden anlayabildiklerini' söyledi.

Yöntemin anlaşılmasının ardından, kullanıldığına inanılan bir bıçağın benzeriyle modern bir kafatasının aynı yöntemle açılması 28 dakika sürdü. 2500 yıl önce doktorların acıyı bastıran veya anestezi etkisi yapan bir tedavi uygulayıp uygulamadıkları bilinmiyor.