Avrupa Birliği, mülteci akınını engellemesi karşılığında Türkiye'ye verilebilecek 'ödünleri' belirledi.

Dün gece sona eren AB Zirvesi'nde Türkiye ile ilgili 'eylem planı' kabul edildi. Buna göre Türkiye'ye 3 milyar Euro verilmesi, Türk vatandaşlarına daha kolay vize verilmesi ihtimali ve AB ile üyelik müzakerelerine hız kazandırılması üzerinde mutabakat sağlandı. Liderler ayrıca, mültecilerin Türkiye'ye geçişlerinin azaltılması için sınır kontrollerinde koordinasyon sağlanmasını da istedi.

Görüşmelerin ardından açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ankara'nın mültecilerin hayat standartlarının yükseltilmesi için harcanmak üzere talep ettiği 3 milyar Euro'nun makul göründüğünü söyledi. Pazar günü Türkiye'yi ziyaret edecek olan Merkel, mülteci akınının Ankara'nın yardımı olmadan yavaşlatılamayacağını bir kez daha tekrarladı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Türkiye ile varılacak uzlaşma konusunda temkinli bir iyimserlik içinde olduğunu dile getirdi.

Avrupalı liderler, Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat imkanı için sürecin hızlandırılması konusunda da görüş birliğine vardı. Fakat bu konuda Geri Kabul Anlaşması hükümlerinin Türkiye tarafından uygulanması gerekecek. Yani Avrupa Birliği, Türkiye üzerinden gelen mültecileri dilerse Türkiye'ye sınır dışı edebilecek. Vizelerin tüm Türk vatandaşları için hemen kaldırılmayacağı, önce iş adamları ve öğrencilerin bu haktan yararlandırılacağı belirtiliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye'nin Pakistan ve Afganistan gibi ülkelerin vatandaşlarına kolayca vize vermeyi durdurmasını da Türklere daha kolay vize verilmesinin şartları arasında saydı.

AB Zirvesi'nden müzakere sürecinin hızlandırılması kararı çıksa da Türkiye'nin istediği gibi 5-6 faslın açılması konusuna değinilmedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AB zirvelerine davet edilmesi şartıyla ilgili de açıklama yapılmadı.

Türkiye'nin AB tarafından 'güvenli ülkeler' listesinde konulma talebinin de zirvede ele alınmadığı belirtildi.