AB dışişleri bakanları, Fransa ve Almanya’nın Ukrayna krizinin çözülmesi için başlattıkları yeni girişime destek verdi. Avrupa ülkeleri, Kiev yönetimine silah sevkiyatı çağrılarına ise mesafeli yaklaşıyor.

Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği bakanları, Moskova’ya ve Ukraynalı ayrılıkçılara yönelik yaptırımların ağırlaştırılması konusunu da görüşüyor. Fakat Çarşamba günü Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya liderlerinin Belarus’ta yapmaları beklenen görüşme öncesinde bir yaptırım kararının açıklanması beklenmiyor.

Toplantı öncesinde açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Belarus’taki görüşmenin yapılabilmesi için müzakerelerin Berlin’de devam ettiğini açıkladı. Steinmeier, Minsk’teki liderler buluşmasının; gerginliği azaltmak ve ateşkesi yeniden sağlamak için ilk adım olmasını diledi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Kiev’e silah gönderilmesi halinde Rusya’nın da ayrılıkçılara kolayca silah takviyesi yapabileceğini belirterek, bunun bir etkisinin olmayacağını dile getirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da şu aşamada Ukrayna’ya silah göndermeyi düşünmediklerini söyledi.