G7 zirvesi başlamadan hemen önce basın açıklaması yapan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB üyesi Yunanistan’da yaşanan borç krizi konusunda kararlı konuştu. Yunanistan’dan borç ve ekonomik kriz konusunda reform önerileri beklediklerini anlatan Juncker, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ile görüşmeler yaptıklarını ve onun kendilerine öneriler yapacağı sözü verdiğini; ancak şimdiye kadar herhangi bir şey duymadıklarını kaydetti.

Çarşamba günü Brüksel’de yapılacak AB-Latin Amerika toplantısı esnasında Tsipras ile yeniden görüşeceklerini anlatan Juncker, teklif için Yunanistan’a son tarih verdiklerini söyledi. Tsipras gazetecilerin bu konudaki sorularına ise kesin cevap vermekten kaçındı.

Yunanistan’a acil finans yardımı yapılmazsa iflas edebileceği ileri sürülüyor. Juncker ayrıca, iki günlük zirvede ekonomi, yatırımlar, ticaret ağlarına standart getirme ve mülteci konularının yanı sıra ABD ile yapılması planlanan Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması (TTIP) hakkında görüşüleceğini bildirdi.

TUSK: RUSYA’YA YENİ YAPTIRIMLAR OLABİLİR

Juncker ile ortak basın toplantısı düzenleyen AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Ukrayna krizine değindi. Rusya’ya yönelik yaptırımların daha da katılaştırılabileceğinin altını çizen Tusk, G7’nin Rusya’ya yaptırım politikasını daha sertleştirmesi gerektiğini söyledi. Tusk, yaptırım uygulamasındaki değişikliğin ancak daha katı uygulama şeklinde olacağını kaydetti.

Daha önce bu zirveye katılan Rusya, Ukrayna krizi nedeniyle geçen yıl saf dışı kalmıştı. Bu nedenle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu yılki görüşmelere de davet edilmedi. Tüm katılımcıların Rusya’nın da masada olmasını istediğini dillendiren Tusk, fakat bu grubun sadece siyasi ve ekonomik çıkarları gözetmediğini, aynı zamanda değerler birliği olduğunu anlattı.

Öte yandan zirveyi protesto eden vatandaşlar, eylemlerini zirvenin yapıldığı kasabada da sürdürdü. Ellerinde pankartlarla toplanan bir gurup vatandaş, ‘G7’yi durdurun’ sloganları attı. Elmau Şatosu yakınlarında eylem yapmak isteyen vatandaşlara ise mahkeme kararı ile izin verilmedi. Bazı eylemcilerin ise kapattığı yolları polisin açtığı kaydedildi.