AB Komisyonu'nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, bugün AB Bakanı Beril Dedeoğlu ile bir araya geldi.

Sözcüsü Maja Kocijancic tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Hahn, 17. faslın sene sonuna kadar müzakerelere açılmasını umduğunu dile getirdi. Türkiye'nin açılmasını istediği diğer 4 fasılla ilgili olarak ise tarama sürecinin 2016'nın ilk çeyreğinde tamamlanabileceğini fakat üye ülkelerin bu konudaki tutumuna karşılamayacağı ifade edildi. Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye ile müzakerelerde bazı fasılları üzerindeki veto tutumunda bir değişiklik olmadığını açıklamıştı.

Yazılı açıklamada, Hahn ve Dedeoğlu'nun yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiği ve tam üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılması için atılacak adımların ele alındığı belirtildi. Son AB Zirvesi'nden çıkan kararları hatırlatan Hahn, bunun AB-Türkiye ilişkilerine yeni bir ivme kazandırdığını belirtti ve 17. fasılla ilgili görüşmelerin AB Konseyi'nde yakında tamamlanacağını ve sene sonundan önce de faslın resmen müzakerelere açılmasını umduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin açılmasını talep ettiği diğer fasıllara da değinen Johannes Hahn, hukukun üstünlüğü (23 ve 24. fasıllar), enerji (15. fasıl) ve eğitim (26. fasıl) ile ilgili rapor ve tarama süreçlerinin ancak önümüzdeki yılın ilk çeyreğinin sonunda tamamlanabileceğini ve bundan sonra AB Konseyi'nde ele alınabileceğini ifade etti. Hahn, fasılların açılmasıyla ilgili üye ülkelerin tutumlarına karışamayacaklarını da vurguladı.

Bu arada, görüşmede devam eden mülteci krizi ile Türk vatandaşlarına vize serbestisi için atılması gereken adımların da ele alındığı belirtildi.