Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, "İran, İsrail'e karşı yaklaşımını değiştirmezse ilişkilerde kalıcı iyileşme sağlanamaz." dedi.

Türkiye ziyareti öncesinde İsrail'de temaslarda bulunan Donald Tusk, Başbakan Binyamin Netanyahu ile ortak basın toplantısı düzenledi. Filistin topraklarındaki yasadışı yerleşimi birimlerinde üretilen İsrail mallarını boykot çağrılarını değerlendiren Tusk, Avrupa'da herhangi bir ülkenin bu tutumu takınmasının, ilişkilerin doğasına aykırı olacağını savundu.

İran'la yapılan nükleer anlaşmayla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Tusk, İran, İsrail'e karşı yaklaşımını değiştirmezse ilişkilerde kalıcı iyileşme sağlanamaz. İsrail'in güvenliği Avrupa'nın önceliklerinden biri olmaya devam etmeli. İran'la nükleer anlaşmanın uygulamaya konması sürecinde İsrail'in sesi Avrupa'da duyulmalı ve buna saygı gösterilmeli." ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise Avrupa'nın daha önce Yahudi soykırımında görülen çapta bir mülteci akınıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Boykot çağrılarına tepki gösteren Netanyahu, 'Ortadoğu'nun tek gerçek demokrasisi' olarak nitelendirdiği İsrail'e karşı Avrupa'da bazı kesimlerde takıntı olduğunu öne sürdü.