Avrupa Birliği Konseyi Rusya’ya yönelik yaptırımların 31 Ocak 2016’ya kadar uzatılmasına karar verdi.

Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ve doğu Ukrayna’da yaşanan iç savaşı gerekçe gösteren Avrupa Konseyi Dışişleri Bakanları, Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımları alt ay daha uzattı.

Lüksemburg’da yapılan Avrupa Konseyi toplantısında yaptırımların 31 Ocak 2016’ya kadar uzatılması yönünde karar çıktı. Konseyin kararının başka bir üst merci tarafından onaylanması gerekmiyor.

AB, Rusya’ya yönelik yaptırımları 1 Ağustos 2014’de uygulamaya başlamış ve Eylül 2014’de yaptırımların kapsamını genişletmişti. Savunma, enerji ve mali alanları kapsayan yaptırımlar nedeni ile Rusya ve AB ülkeleri ciddi kayıplar yaşadı. Rus şirketlerin uzun vadeli krediler konusunda uluslar arası mali piyasalara ulaşması engellendi.

AB yaptırımlar çerçevesinde bir de “kara liste” oluşturdu. Bürksel 151 kişi ve 37 şirketi Ukrayna’da durumun istikrarsızlaşmasına neden olduğu gerekçesi ile kara listeye aldı. Rusya da Kiev’de darbenin gerçekleşmesine katkı sağlayanlardan oluşan karşı liste ile Brüksel’e karşılık verdi.

Rusya tek taraflı olarak uygulanan yaptırımların AB ülkelerine de zarar verdiği savunuyor. Alman gazetesi Die Welt, Avusturya Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün bağımsız uzmanlara hazırlattığı raporu yayınladı. Buna göre AB’nin zararı 113 milyar doları buldu. Rusya’ya azalan ihracat nedeni ile 2 milyon kişinin işsiz kalması beklenirken, yaptırımların uzaması durumunda durumun daha da kötüleşebileceği uyarısı yapılıyor.

Rusya ise yaptırımlara karşılık Batılı ülkelerden gıda alımını durdurdu. Rusya yaptırımların sonlandırılması durumunda, gıda ambargosunun da kalkacağını belirtiyor.