Avrupa Birliği, Rusya’ya yönelik yaptırımların genişletilmesi ile ilgili kararın uygulanmasını 16 Şubat’a ertelendi. Kararın ertelenmesinde; Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya liderlerinin Ukrayna krizinin çözümüne yönelik 11 Şubat’ta Minsk’te yapacakları zirve etkili oldu.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın Mariupul kentindeki gelişmelerle bağlantılı olarak yaptırımlar konusunu müzakere ettik. Biz ek yaptırımların uygulanmasını gelecek haftaya bıraktık. Yaptırım kararı güncelliğini koruyor. Eğer Minsk zirvesinde herhangi bir sonuç alınırsa, ona göre biz sonuca ulaşacağız.” dedi.

Avrupa Birliği Rusya ve Ukrayna’dan 19 kişi ve 9 kurumun dahil edileceği ek yaptırım paketinin 9 Şubat’ta görüşülmesi konusunda anlaşma sağlamıştı.

Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ve doğu Ukrayna’da devam eden iç savaşa destek verilmesi nedeni ile uygulanacak ek yaptırım listesinde üst düzey isimlerin yer almayacağı belirtiliyor. Kara listeye alınan isimlerin Avrupa Birliği ülkelerine girişi engellenirken, bu ülkelerdeki bankalarda bulunan hesapları da donduruluyor.

Ukrayna ayrılıkçı bölgesi ve Rusya’dan isimlerin yer aldığı yaptırım listesi son olarak 29 Kasım’da genişletilmişti. Bugün itibari ile listede 132 isim yer alıyor. Ocak ayında da Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi yaptırımların Eylül 2015’e kadar uzatılmasına karar vermişti.

Avrupa Birliği 31 Temmuz 2014’de sektörel bazda yaptırım kararı alarak, bankacılık, enerji ve savunma sanayinin faaliyetlerini sınırlandırmıştı. Rus bankaları Sberbank, VTB, Gazprombank, Vnesheconombank ve Rosselkhozbank’ın Avrupa’dan orta ve uzun vadeli borçlanmasını yasaklandı. Çift yönlü teknoloji transferi ve petrol üretiminde kullanılacak teknoloji transferleri de yasaklanmıştı.