Rusya ve Macaristan arasında imzalanan 12 milyar euro değerindeki nükleer santral anlaşmasını Avrupa Birliği (AB) bloke etti.

Rusya ve Macaristan 2014 sonunda Paks nükleer santralinin beşinci ve altıncı ünitesinin inşaatı ile ilgili anlaşma imzalamıştı. Financial Times, Macaristan yönetiminin anlaşma ile ilgili bir kısım ayrıntıları güvenlik gerekçesi ile gizlediği, muhalefet temsilcilerinin bu duruma sert tepki gösterdiğine dikkat çekti. Muhalefete göre anlaşma finansal açıdan bazı riskler taşıyor ve enerji alanında Rusya’ya olan bağımlılığı artırıyor.

Macaristan’ın Rusya’dan nükleer yakıt alımı konusunda Avrupa Atom Enerji Topluluğu izin vermedi ve Budapeşte’nin itirazları da reddedildi. AB üyesi 28 ülke temsilcisinin Brüksel’de geçen hafta yapılan görüşmelerde bloke kararını aldığı kaydedildi. Macaristan petrol ve doğalgaz ithalatının önemli bir kısmını da Rusya’dan tedarik ediyor.

Macaristan hükümeti anlaşmanın bloke edilmesi ile ilgili herhangi bir açıklamada bulunmazken, özellikle nükleer yakıtın sadece Rusya’dan temin edilmesi başta olmak üzere anlaşmanın yenilenmesi öneriliyor. Aksi durumda Macaristan’ın Rusya ile anlaşmayı tek taraflı olarak feshetmesi gerekecek.