Avrupa Birliği Rusya Delegasyonu Başkanı Vygaudas Usackas, Rusya’nın Türkiye üzerinden inşa edeceği Türk Akımı ile ilgili yeterli bilgilerinin olmadığını, 2019’da sevkiyatın Ukrayna yerine Türkiye üzerinden yapılacağı yönündeki açıklamaların da sürpriz olduğunu söyledi.

Interfax’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Usackas, “Rusya Avrupa Birliği'ne konu ile ilgili detaylı bilgi vermedi. Türkiye-Yunanistan sınırında nasıl bir terminal olacak? Rusya ve Avrupalı şirketler arasında nasıl bir ilişki olacak?” sorularını yöneltti.

Güney Akım’ın durdurulması ile ilgili kararın Brüksel’de değil, Moskova’da alındığını hatırlatan Usackas, “Gazprom Başkanı Aleksey Miller’in 2019’da Avrupalı şirketlerin Ukrayna üzerinden doğalgaz alımını durduracağı yönündeki açıklama sürpriz. Avrupa Birliği, Gazprom’un AB üyesi ülkelerle nasıl işbirliğini geliştireceğini anlamış değil…” eleştirisi getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara ziyaretinde sürpriz bir şekilde Güney Akım’ı sonlandırdıkları ve Türkiye üzerinden yeni bir boru hattının inşası için çalışacaklarını açıklamıştı.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak da Güney Akım’la ilgili çalışmaların sona erdiğini “Türk Akım’ı” olarak nitelenen yeni boru hattın yapılacağını belirtti. Rusya 2019 sonrası Ukrayna yerine doğalgazın Türk Akım’ı üzerinden yapılacağı uyarısında bulundu.

Uzmanlara göre 63 milyar metreküp kapasitede olacak Türk Akım’ı 10 milyar dolara mal olacak. Türkiye’nin Rusya’dan doğalgaz indirimi ile ilgili pazarlıklar sürerken, yeni hatla birlikte Türkiye’nin elinin güçleneceği belirtiliyor.