Avrupa Birliği Yardım Fonu (ESM) Başkanı Klaus Regling, Federal Basın Binası’nda başkent Berlin’deki gazetecilere ESM’in çalışmaları hakkında bilgi verdi. Regling, gazetecilerin sorularına geçmeden Yunanistan’a yapılan yardım paketini değerlendirdi.

ESM Başkanı yaptığı açıklamada, Yunanistan’a yapılan üçüncü yardım paketinin doğru olduğunu dile getirdi. “Yunanistan bu pakette sağlanan imkânları iyi değerlendirirse sıkıntılarından kurtulacak.” ifadelerini kullanan Regling, Yunanistan’a sağlanan imkânların bu güne kadar başka ülkelere sağlanmadığına da dikkat çekti.

Yunanistan’ın ESM hesaplarına göre bir daha bir pakete ihtiyacın olmaması gerektiğini söyleyen Regling, Yunanistan’da yanlış adımların atıldığı takdirde yine bir yardım paketine ihtiyaçlarının olabileceği sinyalini verdi. Yunanistan’ın hata yapmaması için ve anlaşmalarına riayet etmesi için ara ara yapılacak denetim raporlarının hata potansiyelini azaltacağına inandığını kaydetti.

Avrupa Birliği Merkez Bankası’na olan borçlarını ödemesi için ESM 20 Ağustos’ta Yunanistan’a 13 milyar euro gönderdi. Regling, ödemelerin hangi koşullarda ESM tarafından Yunanistan’a yapılacağı sorusuna, ödemelerin sadece ve sadece Yunanistan’ın reform paketinde onayladığı reformların hayata geçirildiği takdirde yapılacağının altını çizdi.

ESM programının Yunanistan’a ne tür faydalarının olabileceği sorusuna ise Regling, ESM paketinin Yunanistan’ın ekonomisinin büyüyüp normal bir hale gelmesini ve ülkede sağlıklı bir şekilde işleyen bir sistemin oluşmasını amaçladığını dile getirdi.