İranlı Man Haron Monis tarafından Aralık ayında Sydney’de gerçekleştirilen rehine olayında, saldırgan dahil 3 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası Avustralya'da terör olaylarına yönelik yapılan çalışmalar gün yüzüne çıkmaya başladı. Avustralya Başbakanı Tony Abbott, bireysel özgürlük ve toplum güvenliği dengesini gözden geçireceklerini açıkladı. Abbott, ülkeye giriş vizeleri, vatandaşlık kanunları ve kefaletle salıverilme şartları konusunda daha ağır hükümler getirmeye hazırlanıyor.

Abbott, NSW Eyaleti Başbakanı Mike Baird’le Pazar sabahı yaptıkları ortak basın toplantısında konuyla ilgili olarak hazırlanan rapor hakkında bilgi verdi. Buna göre NSW hükümeti, raporda, bilgi paylaşımı ve ateşli silahlar konusundaki 17 tavsiyeyi uygulamaya koyacağını bildirdi.

Yeni uygulamaya göre kefaletle salıverilme talepleri onaylanmadan önce, kişinin terörist guruplar veya şiddet hareketleriyle bağlantısının olup olmadığı araştırılacak.

NSW Eyalet Başbakanı Mike Baird ise gelecekte Monis gibilerinin güvenlik ağından kurtulamaması gerektiğini belirtti.

Öte yandan rapora göre Avustralya’da hala 250 bin yasa dışı silah bulunuyor.

Federal Başbakan Tony Abbott, Monis’in Avustralya kanunlardaki kararsızlıktan istifade ettiğini, bunun da toplumda kaosa neden olduğunu belirtti. Avustralya’daki sistemin insanları hayal kırıklığına uğrattığını ifade eden Abbott, "Açıkçası, bu canavar toplumun içine girmemeliydi. Ülkeye girmesine izin verilmemeliydi, şartlı olarak salıverilmemeliydi. Elinde silah olmamalı ve radikalleşmemeliydi.” dedi.

Abbott ayrıca, bu olayın, bireysel özgülükle toplumun güvenliği arasındaki dengenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koyduğunu vurguladı. Abbott, "Pazartesi günü yapılacak olan ulusal güvenlik açıklamasında bu konuyu ele alacağız." dedi.