Avustralya Başbakanı Tony Abbott, 'insan kaçakçılarına ülkeye teknelerle getirdiği sığınmacıları Endonezya sularına geri götürmeleri karşılığında para ödendiği' iddialarını reddetmedi.

Basın mensuplarının konuyla ilgili sorularına, “Bu konuda polemiğe girmeyeceğim. Ancak, Avustralya’ya yasa dışı yollardan gelen sığınmacı teknelerini durdurmak için yeni yöntemler geliştiriyoruz.” cevabını veren Federal Başbakan Tony Abbott, böylesi bir uygulamanın doğru olup olmadığı ya da bir araştırma yapılıp yapılmayacağı konusundaki soruları da cevapsız bıraktı.

Avustralya’da yayın yapan Fairfax medyada bu hafta yayınlanan bir haberde, Avustralya’nın kuzey sahillerinde tespit edilen ve Yeni Zelanda’ya doğru gittiği anlaşılan bir sığınmacı teknesindeki insan kaçakçılarına para ödenmiş ve tekne bir başka ülkenin sularına gönderilmişti.

Abbott, Macquarie isimli Avustralya radyosuna verdiği demeçte ise “Ülkemize gelen bu sığınmacı teknelerini bir şekilde durdurmak zorundayız. Şu anda yaptığımız budur. Bunda da başarılı sonuçlar alıyoruz. Bu sığınmacı kaçakçılarından ülkemizi korumak; şeytani ve zararlı ticaretlerine engel olmak için makul ölçüler içinde yapılması gereken her şeyi yapacağız.” dedi.

Avustralya gümrük ve sınır koruma görevlilerinin çalışmalarını takdir ettiklerini belirten Başbakan Abbott, suçlamalarla ilgili detaya girmeyeceğini ifade etti.

Bu arada ABC Haber Televizyonu’na konuşan Sri Lankalı sığınmacı Kajuran, benzer bir olay anlatmıştı. Bangladeşli Nazmul Hassan ise Yeni Zelanda Radyosu’na konuşarak, sığınmacıları getiren teknedeki kaptana ve personele teknedeki sığınmacı başına 7 bin 200 dolar ödendiğini ve teknenin geri döndürüldüğünü anlatmıştı. Geriye döndürülen teknenin gittiği Endonezya’da yetkililerin, söz konusu paraya el koyduğu bildiriliyor.