Avustralya Başbakanı Tony Abbott, hükümetin yeni hazırladığı medya sahipliği kanun tasarısını görüşmek üzere Avustralya medya kuruluşlarının genel müdürleriyle bu hafta bir araya geliyor. Meyda sahipliği kanunlarında yapılacak olan köklü değişiklikler nedeniyle, ülkedeki bazı büyük yayın kuruluşlarının birleşmesi bekleniyor.

Basına kapalı olarak yapılacak olan toplantıya yurt dışında bulunan İletişim Bakanı Malcolm Turnbull’un katılması beklenmiyor. Turnbull internet çağında medya sahipliği kanununun eskidiğini ve yenilenmesi gerektiğini beyan etmişti.
Turnbull, medya şirketlerinin aynı anda televizyon kanalı, gazete ve radyo sahibi olmasına engel olan kanunun kaldırılmasını istiyor.

Avustralya kanunlarına göre medya şirketleri, bir bölgede radyo, televizyon ve gazetelerden en fazla ikisine sahip olabiliyor. Avustralya medyasında bu uygulamaya, 3’ün ikisi kuralı deniliyor.
İletişim uzmanları bu kuralın kaldırılması halinde, Avustralya’nın iki büyük yayın kuruluşu olan Nine Entertainment Televizyonu ile gazete ve radyo yayını yapan Fairfax Media’nın birleşme ihtimalleri olduğunu ve bunun da birçok medya çalışanının işini kaybetmesine neden olacağını bildiriyor.

Geçtiğimiz hafta ise Fairfax Medya ve Macquaire Radio Network isimli yayın kuruluşlarının birleşme kararı almasının ardından, 90 yıldan bu yana yayın yapan 2UE Radyosu’nun haber dairesi kapatılmıştı. Bunun sonucunda aralarında Angela Catterns gibi Avustralya’nın saygın medya mensuplarının da bulunduğu medya çalışanları işlerini kaybetmişti.

Federal Başbakan ayrıca, bölgesel yayın kuruluşları olan Prime, WIN ve Southern Cross yetkilileriyle de ayrıca bir görüşme yapacak. Yerel yayıncılar, bölge milletvekilleriyle yaptıkları görüşmelerde, medya sahipliği kanunlarında değişiklik olmadığı takdirde, gelirlerinin giderek azalması nedeniyle, yerel haber servislerinde kesintiye gitmek zorunda kalacaklarını belirtiyor.

Tony Abbott’ın medya idarecileriyle yapacağı görüşmenin sonucu, yeni kanun teklifinin önümüzdeki Perşembe günü Avustralya Parlamentosu’nda oylamaya sunulması konusunda tayin edici olacak. Abbott’un yapacağı toplantıya, Kanal 9 televizyonu Genel Müdürü David Gyngell, Kanal 7 televizyonun Genel Müdürü, Tim Worner ve Kanal 10 televizyonu Genel Müdürü Hamish McLennan’ın yanı sıra Free TV Australia Başkanı Harold Mitchell’in katılması bekleniyor.

Kanal 9 televizyonu 3’ün ikisi kuralının kaldırılmasından yana görüş bildirirken, değişikliğin, rakip kanallara avantaj sağlayacağının düşünen Kanal 7 televizyonu buna karşı çıkıyor. Yayın kuruluşları, yayın lisans ücretlerinin de düşürülmesini istiyor.

Öte yandan, Abbott’ın yayın kuruluşlarının patronları arasında bir ortak zemin bulmak zorunda olduğunu belirten uzmanlar, medya yöneticilerinin uzlaşmasının önemini vurguluyor.

Avustralyalı yayın kuruluşlarının asıl sıkıntısın ise ülkedeki önemli spor karşılaşmalarının, yayın hakkının ellerinden alınmasıyla ilgili olduğu ifade ediliyor. Avustralya kanunlarına göre, ülke genelinde ücretsiz yayın yapan medya kuruluşları, önemli spor karşılaşmaların parasız yayınlayabiliyor. Tony Abbott’ın sözcüleri ise bu konuda yorum yapmıyor.