Amerikan Washington Post ve New York Times gazeteleri Türkiye ve ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde fiili güvenli bölge konusunda anlaşmaya vardığını yazdı. Gazeteler Amerikalı yetkililerin söz konusu bölgeyi ‘IŞİD’den arındırılmış bölge’ olarak nitelendirdiğini belirtti.

Türk ve Amerikalı yetkililere dayandırılan Washington Post haberinde, söz konusu gelişmenin IŞİD’e karşı ABD’nin öncülük ettiği hava saldırılarının kapsamını genişleteceği ve ilerleyişini hızlandıracağı ifade edildi.

Güvenli bölge Fırat Nehri’nin batısında 110 kilometre uzunluğa ve Halep’e kadar yaklaşık 65 kilometre genişliğe sahip olacak. Güvenli bölgenin tam anlamıyla uygulanması halinde Amerikan uçakları Suriye hükümeti tarafından idare edilen üs ve hava savunma bölgelerine yakın olacak bu da rejim ile savaşan muhaliflere avantaj sağlayak.

UÇUŞA YASAK BÖLGE DEĞİL

Gazete, Türk hükümetinin uzun zamandan bu yana talep ettiği büyük çaplı “uçuşa yasak bölge” ilanı olmasa da güvenli bölgenin Türkiye’deki 2 milyon olduğu tahmin edilen mülteci için korunaklı bir alan olabileceğini belirtti.

Gazeteye konuşan yetkililer, Suriyeli muhaliflerin güvenli bölgeye yerleştirilmesi gibi detayların üzerinde hala çalışıldığını dile getirdi. ABD’nin söz konusu bölgeyi resmi olarak ‘korunmuş bölge’ şeklide tanımlayacağını kaydeden yetkililer, “Türkiye ile ortaklaşa yürütülecek herhangi bir askeri girişim uçuşa yasak bölge uygulamasını içermeyecek.” ifadelerini kullandı.

Söz konusu güvenli alanı ‘IŞİD’den arındırılmış bölge’ şeklinde tanımlamayı tercih eden yetkililer bunun Türkiye’nin Suriye sınırında güvenlik ve istikrarı temin edeceğini dile getirdi.

NYT: PLANIN KARŞILAŞACAĞI ZORLUKLAR VAR

New York Times gazetesi konuya ilişkin haberinde ABD ile Türkiye arasında varılan anlaşmanın karşılaşacağı zorluklara dikkat çekti. ABD’nin IŞİD’i birincil tehdit görürken Türk tarafı ve Suriyeli muhaliflerin Esed rejiminin devrilmesini birincil öncelikleri kabul ettiklerine dikkat çekti.

Amaç ne olursa olsun varılan anlaşmanın ABD ve müttefiklerin savaş uçaklarını Suriye ordusuna ait uçaklar tarafından bombalanan alanlara yaklaştıracağını bu yönüyle Suriyeli uçakların yerdeki müttefiklere saldırması durumunda nasıl karşılık verecekleri sorusunu gündeme getirdiğini belirtti.

Savunma Bakanlığı’nın programı altında sadece 60 Suriyeli muhalifin eğitildiğine dikkat çeken gazete, yeni operasyona hangi ve kaç sayıda Suriyeli muhalifin dahil olacağının soru işareti olduğunu kaydetti. Gazete, CIA’in daha çok sayıda Suriyeli muhalifi eğittiğini ancak bu kişilerin savaş alanında radikal İslamcı muhalifler ile birlikte hareket etmeye daha uyumlu olduklarını belirtti.

New York Times bir diğer zorluk olarak, Suriyeli muhaliflerin kazanımlarının hali hazırda IŞİD’e karşı savaşan Kürt kuvvetlerine bedelinin ne olacağı meselesine dikkat çekti.