ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Türkiye’de tartışılan başkanlık sistemi konusunda, “Başkanlık sistemi mi olacak ya da güçlü parlamenter sistem mi? Buna ABD karar verecek değil. Türk halkının bu yönde vereceğe karara saygılıyız.” dedi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleri ile sohbet toplantısında bir araya geldi. Başkanlık sistemi ile özgürlükler alanında herhangi bir daralmanın olup olmayacağı yönündeki bir soruya Bass, Türk demokrasisinin yapısına ancak Türk halkının karar vereceğini ifade etti.

Bass, “Başkanlık sistemi mi olacak ya da güçlü parlamenter sistem mi? Buna ABD karar verecek değil. Türk halkının bu yönde vereceğe karara saygılıyız. Toplumda var olan bu tartışmada, her bireyin kendi özgür düşüncesini serbestçe dile getirebilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. ABD’nin farklı idari yapılara sahip çok sayıda müttefiki ve dost ülkeleri var. Sistem ve karakter olarak çok farklı demokrasiler var. Güçlü başkanlık demokrasileri ile partner olduğumuz gibi güçlü parlamenter demokrasiler ile de partnerliğimiz var. Burada önemli olan sistem değil, temel hak ve özgürlüklerin korunması esastır. Türkiye’deki başkanlık tartışmaları de devam ettiği takdirde umuyorum ki Türk halkı da bu perspektiften değerlendirir.” diye konuştu.

IŞİD’E TÜRKİYE’DEN DESTEK İDDİASI

Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiği yönündeki iddiaları sorulan ABD Büyükelçisi Bass, “Bu (IŞİD) gerçekten çok komplike bir problem. Her ne kadar Irak ve Suriye’de görülen bir problem olsa da dünyanın farklı ülkelerinden kendisine destekçi bulabiliyor. Sosyal medya ya da farklı iletişim imkanları ile bir çok ülkeden bu örgüte katılımcı olmak için harekete geçen insanlar var. Bu yüzden soruna tek bir adres göstermek mümkün değil. Türkiye, bu alandaki mücadelede efor gösterenlerden birisi. Radikallerin Türkiye üzerinden bölgeye geçmelerinde, o ülkeler de kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeliler.” diye cevap verdi.

1915 OLAYLARI

1915 olaylarına da değinen ABD Büyükelçisi Bass, Türkiye-Ermenistan konusunun tek bir güne indirgenmemesi gerektiğini ifade etti. Bass, “Türkiye-Ermenistan meselesinde ağırlıklı olarak tek bir güne, yıl dönümüne odaklanılıyor. Aynı derece önemli olduğunu düşündüğüm husus senenin diğer günlerinde de konuyla ilgili ne yapılabileceğini tartışmak. 1915 olaylarını anlamak adına sair günleri de değerlendirmek gerekir.” diyen Bass, ABD olarak bölgede iki ülke ilişkilerinin normalleşmesinden yana olduklarını vurguladı.