ABD'nin Güney Kore Büyükelçisi Mark Lippert’i bıçaklayan Kim Ki-jong, 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Geçtiğimiz aylarda ABD'nin Güney Kore Büyükelçisi Mark Lippert’i bıçaklayan Kim Ki-jong’un davasında sona gelindi. Mahkeme Kim’i öldürmeye teşebbüs, diplomatik heyete saldırı ve yetkilileri vazifeden alıkoymak suçundan 12 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Her ne kadar Kim’in avukatının “Müvekkilim, elçiyi öldürmeyi hedeflediğine dair ortalıkta bir kanıt bulunmamaktadır.” diye karara karşı çıksa da, mahkeme heyeti tarafından kabul edilmedi.

KUZEY KORE AJANI MI?

Mahkemede en çok dikkat çeken husus ise, Kim’in Milli Güvenlik Yasası’ndan hüküm giyip giymeyeceğiydi. Kuzey Kore’ye ajanlık yapanların Milli Güvenlik Yasası’ndan yargılandığı Güney Kore’de Kim’in Pyongyang yönetimine karşı olumlu fikirler taşıdığı biliniyordu. Kim’in Kuzey Kore’ye karşı olumlu ifadeleri oluğunu tespit eden mahkeme heyeti, bu ifadelerden yola çıkarak Kim’in ajan olduğunu gösterilemeyeceğini söyledi.

DURUŞMA ÖNCESİ ARBEDE

Mahkene başlamadan önce duruşma salonunda arbede çıktı. Kim’in yakınları ile güvenlik yetkilileri arasında mahkeme kurallarına uyulmadığı için tartışmalar yaşandı. Tartışmalar arbedeye dönüşse de, duruşmanın başlaması ile sona erdi.