ABD’de Müslümanlar tarafından kurulan ve İslami eğitim verecek olan ilk üniversite, eğitim-öğretim hayatına başladı. Türk girişimciler tarafından Pennsylvania eyaletinin Bethlehem şehrinde kurulan Respect Üniversitesi'nde (Respect Graduate School-RGS) temelde İslami dersler verilecek. RGS'de okuyacak öğrenciler, akademisyenlik ve diğer uzmanlık alanlarının yanı sıra imam da olabilecek.

ABD'nin birçok eyaletinden gelen farklı dinlerden çok sayıda temsilcinin katıldığı açılış programı, üniversite öğrencilerinden Najeeb Johnson tarafından okunan Fatiha süresi ile başladı. Açılışta ilahiyatçı-yazar Prof. Dr. Suat Yıldırım da hazır bulundu.

Daha sonra kürsüye çıkan Respect Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ehat Ercanlı, üniversitenin yüksek lisans programına başlayabileceğini belirten sertifikayı okuyudu. Ercanlı, üniversite hakkında kısa bilgi verdikten sonra Philadelphia’daki Lutheran İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi ve aynı zamanda yönetim kurulu üyesi Patricia Robinson’u kürsüye davet etti. Robinson, bu tarz kurumlarda vizyoner liderlerin önemli olduğuna dikkat çekerek "Unutmayın, vizyonlarınız amacınıza dönüşebilir. Dünyanın ihtiyacı olan umudu vermek gibi ortak çabalarımız olacak. Sizinle birlikte ortak çalışmalar yapmayı dört gözle bekliyoruz." dedi.

MACKENZIE: AŞIRILIKLA MÜCADELEDE DİN EĞİTİMİ ÖNEMLİ

Pennsylvania milletvekillerinden Ryan Mackenzie de konuşmasında, yüksek eğitim vererek geleceğimizin liderlerini yetiştirecek bir kurumun açılışına katılmanın kendisi için büyük ayrıcalık olduğunu söyledi. ABD’de dini özgürlüklerin olduğunu; ama dünya genelinde farklı zorlukluklarla karşı karşıya kalındığını belirten Mackenzie, “Özellikle son günlerde dünya genelinde devam eden 'aşırılık' hâli var. Bunu özellikle belirtmemin sebebi; Fethullah Gülen’in son olarak The Wall Street Journal’da ‘aşırılık' ile mücadele edilmesi gerektiğini anlatan bir yazı yayınlandı. O makalede dini eğitime büyük önem verilmesi gerektiği anlatılıyor. Ben de bunun önemine dikkat çekmiş olmak istiyorum.”dedi.

Respect Üniversitesi'ne Pennsylvania Meclisi adına 'takdir' belgesi veren Milletvekili Mackenzie, dini eğitimi verecek böyle bir kurumun ABD ve tüm dünya için çok verimli olacağını vurguladı.

Bethlehem şehrinde bulunan bir başka kurum Moravian İlahiyat Fakültesi’nden Dr. Frank Crouch ise dini eğitim verecek bir kurumun Lehigh Valley bölgesinde kurulmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Bu yolda bazı zorlukların olabileceğini belirten Dr. Crouch, “Üniversitenin misyonuna baktığımda, dini konularda derin düşünen insanların bir araya geleceği bir ortam olacak. İnsanların hayat, sabır, merhamet gibi konularda ders alacağını görüyorum. Burdan eğitim alacak insanlar sadece, duvara fazladan bir diploma daha asmak için değil, başka insanlar içinde fedakarlık yapacak şeyleri öğrenecekler.”diye konuştu. Dr. Crouch, Respect ile ,din, eğitim konularında müşterek program yapmanın yolları bulmayı umduklarını ifade ederek “Sizin burda olmanıza çok sevindik. Sonuçta bu eğitim bizim için değil, eğitim diğer tarafındaki insan içindir.”diye konuştu.

MÜSLÜMANLAR TARAFINDAN AÇILMASI, BİR İLK...

Kürsüye çıkan Respect Üniversitesi Başkanı Süleyman Eriş, yüksek lisans (master) programında hem akademik hemde uzmanlık eğitimi (imamlık vb) verileceğini söyledi. ABD’de dini liderlerin, imamların ve diyalog ortamlarında liderlik yapacak insanların eksik olduğunu, bu alanda öğrenci yetiştirmek gerektiğini belirten Eriş, “Siyasiler, akademik çevreler, dini liderler yeni açılan okulun ABD’ye katkısı olacağını düşünüyor. Biz de ABD’deki Müslümanların temsili açısından, buradan yetişecek liderler açısından hem Amerikan kültürünü bilen hem de İslami özünden kavramış fikriyle, kalbiyle İslamı temsil edecek liderlerin kazandırılması açısında çok önemli buluyoruz.” dedi. Okullarının diğerlerinden farklı yönleri olduğunu anlatan Eriş, “Respect’in Müslümanlar tarafından açılması bir ilktir. Yöneticileri Müslüman ağırlıklı bir üniversite. ABD’de birçok üniversite bulmak mümkün. İslam öğreten de bulmak mümkün. Ama temelde bunları Müslümanlar icra etmiyorlar. Bu açıdan bizim okul ayrıcalıklı bir konumda.” şeklinde bilgi verdi.

ÜNİVERSİTENİN ADINI, FETHULLAH GÜLEN HOCAEFENDİ KOYDU

Üniversite isminin Türkçe’deki karşılığının ‘saygı’ olduğunu hatırlatan Eriş, bu konuda dünyanın çok iyi tanıdığı, ülkemizin yetiştirdiği müstesna bir alim Fethullah Gülen Hocaefendi’ye danışarak bu ismi koydukarını belilrtti. ‘Saygı’nın Kur’anî bir kavram olduğunu belirtti. Fethullah Gülen Hocaefendi’nin bu noktada bir felsefesi olduğunu kaydeden üniversite başkanı, “Kur’an’da -biz insanoğlunu mükerrem yarattık- diyor. Eğer insanoğlu mükerrem yaratıldıysa o saygıya layıktır. Sadece insan olması o saygıya yeter. Bu açıdan biz, Müslümanların çok çok iyi bilinmediği, radikal örnekler tarafından yanlış temsil edildiği bir ülkede saygı çerçevesinde başkalarına da saygı duyarak, onlardan da bize saygı duymalarını bekleyerek bu ismi verdik.”diye konuştu. Eriş, Hocaefendi'nin üniversitenin kuruluşunda gerek fikri, gerekse liderlik anlamında çok büyük katkılarının olduğunu ve dua ettiğini söyledi.

OLUMSUZ MÜSLÜMAN İMAJINI DÜZELTMEMİZ LAZIM

Üniversitedeki dini görevlilerinden Meryem Teke ise ABD’deki çeşitliliğe dikkat çekerek bu konuda Müslümanlara büyük görevler düştüğünü söyledi. Teke, bu programa katılma sebebi olarak “Müslüman kimliğimizle Müslüman olarak çok sorulara muhatap oluyoruz. Müslümanların negatif imajı olduğu bir dönemde, İslam'ı doğru anlatabilmemiz ve dinimizi iyi temsil edebilmemiz lazım. Bu ülkede Müslümanların var olduğunu da saygı çerçevesinde anlatabilmek için katıldım.” şeklinde açıkladı.