ABD Adalet Bakanlığı, Baltimore'da polis tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Freddie Gray (25) için ‘federal sivil haklar’ soruşturması başlatılacağını duyurdu. Bakanlık, soruşturmanın, Gray’in gözaltına alınması sürecinde polisin aşırı güç kullanarak ‘Sistemik ihlaller’ yapıp yapmadığı konusuna odaklanacağını belirtti. Yeni Adalet Bakanı Loretta Lynch, yaptığı yazılı açıklamada “Bu sürecin, kamu güvenliğini güçlendirmek ve sivillerle daha etkili bir ortaklık yapılması için, polislerin ihtiyaç duydukları, eğitim, mevzuat rehberliği ve gerekli olan araçların sağlanıp sağlanmadığından emin olmak için yapılıyor.” dedi.

Baltimore Başsavcısı Marilyn J. Mosby, geçtiğimiz günlerde beklenmedik bir açıklama ile siyahi gencin ölümüne sebebiyet veren 6 polisin tutuklandığını ve yargılanacaklarını açıklamıştı. Polislerden birinin cinayet, 5’inin ise istemeyerek ölüme sebebiyet verme, saldırı ve uygunsuz tutuklama yapmaktan 27 Mayıs’ta yargılanacağı ifade edilmişti.

Öte yandan Bakan Lynch, geçtiğimiz günlerde Baltimore şehrini ziyaret ederek, bölgede yapılan çalışmaları yakından takip etmişti.