ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la Soçi’de düzenledikleri basın toplantısında, Suriye’de iktidar değişimi olmadan barışın gelmeyeceğini söyledi. Kerry 2 yıl aradan sonra Rusya’ya gerçekleştirdiği ziyarette Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le de görüştü.

Suriye’de iktidarın siyasi yollarla devredilmesi gerektiğini kaydeden Kerry, bu sorunun çözümünü görüşmelerde ele aldıklarını, somut kavramları incelemeyi kabul ettiklerini, Lavrov’la diyalogu sürdüreceklerini söyledi. Lavrov da Suriye’de rejim değişikliğinin sadece çatışan tarafların mutabakatı ile olabileceğini belirtti. 30 Haziran 2012’de sağlanan Cenevre Mutabakatı’nın uygulanması için optimal yolların bulunmasında meslektaşı ile hemfikir olduklarını kaydeden Lavrov, “Burada tüm problemlerin diyalog yolu ile çözülmesi öngörülüyor. İktidarın değişimi de Suriye’de tarafların ortak mutabakatı ile gerçekleşebilir” dedi.

"UKRAYNA’DA MİNSK ANLAŞMASI UYGULANMALI"

Görüşmelerde Ukrayna’da yaşanan krizi de ele aldıklarını ifade eden Lavrov, ABD ile görüş ayrılıkları olmasına rağmen doğrudan diyalog dahil Minsk Anlaşması’nın tam ve kapsamlı uygulanması ve barışçıl yollarla çözüme kavuşturulması konusunda fikir birliği olduğunu kaydetti. Varılan mutabakata göre Rusya ve ABD çatışan taraflar üzerinde uzlaşı sağlamaları için etkilerini kullanacak.

KERRY’DEN POROŞENKO’YA ASKERİ OPERASYON UYARISI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun yeniden askeri operasyonları başlatması konusunda uyarıda bulunan Kerry, “Eğer Poroşenko şimdi bir kısım askeri operasyonları başlatmak istiyorsa, ABD kendisine bu adımları atmadan önce daha iyi düşünmesini önerir. Çünkü bu tür adımlar Minsk anlaşmasının ciddi ihlali anlamına gelir. ABD bu yöndeki adımların sonuçlarından ciddi endişe eder” ifadelerini kullandı. Kerry, Ukrayna’da kimin ilk ateş açtığına bakmaksızın tam bir ateşkesin sağlanmadığı tespitinde de bulundu.

"İRAN’A S-300 SEVKİYATININ NEGATİF ETKİSİ OLUR"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İran’ın nükleer sorununun çözümü ile ilgili anlaşmaların uygulanması süreci hakkında görüş alış verişinde bulunduklarını, bu süreçten duyulan memnuniyeti dile getirdiklerini ifade etti.

Kerry ise Rusya’nın İran’a sevkiyat yasağını kaldırdığı S-300’lerin negatif etkisi olacağı uyarısında bulundu. Kerry, “ABD, S-300’lerin İran’a verilmesi konusunda endişeli. BM 5 yıl önce yapılan bu anlaşmanın yasal olduğunu biliyor. Burada konu bir kısım yasa ya da kuralların ihlali değil. Ancak ABD bu süreçte bu satışın iyi olmayacağını ve negatif etkisi olacağını düşünüyor” şeklinde konuştu.

Terör örgütü IŞİD başta olmak üzere terörle mücadelede ABD ve Rusya’nın önemli ortak olduğunu da belirten Kerry, uluslararası koalisyon üyesi olmasa da IŞİD ve diğer aşırılıklarla mücadelenin Rusya’nın da öncelikleri arasında olduğunu vurguladı.