ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, İncirlik Hava Üssü’nün IŞİD’e karşı mücadelede kullanıma açılmasını, “Geleneksel diplomasi ve aralıksız sürdürülen diyaloğun ürünü” şeklinde değerlendirdi. Toner, tampon bölge konusunda ise geçmişte dile getirilen zorlukları hatırlattı.

Günlük basın toplantısında İncirlik Hava Üssü’nün kullanıma açılmasına ilişkin gazetecilerin sorduğu soruları cevaplayan Toner, bu mesele hakkında Türkiye ile uzun süreden bu yana görüşmeler yaptıklarını hatırlattı. IŞİD’in yok edilmesinin iki ülkenin çıkarına olduğunu belirten Toner, Suruç’taki bombalı saldırının iki ülkenin IŞİD’in yok edilmesi için karşılıklı çabalarını arttırması ve Türkiye’nin bölgedeki güvenliğinin desteklenmesinin önemini ortaya koyduğunu vurguladı.

İNSANLI VE İNSANSIZ HAVA ARAÇLARINA İZİN VERDİ

Toner, “Eğit donat programı, istihbarat paylaşımı ve operasyonel koordinasyon dahil işbirliğimizi derinleştirmeye karar verdik. Bunun bir parçası olarak şunu diyebilirim ki Türkiye IŞİD’e karşı hava operasyonlarında ABD ve diğer koalisyon üyelerinin insanlı ve insansız hava araçlarının mevzilenmesine izin verdi. İncirlik Hava Üssü dahil.” dedi.

Gazetecilerin Türkiye’nin nasıl ikna edildiğine yönelik soruları üzerine Toner, “Bunun geleneksel diplomasi ve aralıksız sürdürülen diyaloğun ürünü olduğunu düşünüyorum.” cevabını verdi.

Toner, iki ülke heyetleri arasındaki tüm görüşmelerde gündeme gelen tampon bölge konusunda ise geçmişteki bu yönde kaygıların dile getirildiğini hatırlattı. İki ülke arasında bu yöndeki görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Toner, “Seçenekleri değerlendiriyoruz.” dedi.