ABD Dışişleri Bakanlığı Bülent Keneş’in tutuklanmasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, hükümeti eleştiren medya organlarına yönelik artan soruşturmaların derin endişe verici olduğunu dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Katy Bondy açıklamasında, “Türkiye'de hükümeti eleştiren medya organlarına karşı açılan soruşturmaların artması ve bu medya organlarının terör propagandasıyla suçlanması bizi derin bir endişeye sevk etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Adli soruşturmaların, ifade özgürlüğünü sınırlandırmak amacıyla agresif bir şekilde kullanılmasından dolayı da endişelerinin olduğunu dile getiren Bondy, şunları kaydetti; “Türkiye'yi anayasada kutsanmış medya özgürlüğü ve kanunların işleyişinin korunması kavramlarına saygı duymaya çağırıyoruz. Bu kavramlar her sağlıklı demokrasi için anahtar elementlerdir. Seçim sürecinde farklı seslerin ve bakış açılarının aktarılmasına izin vermek bilhassa önem taşımaktadır.

Türk demokrasisinin kalitesi bizim için önemlidir. Türk yetkililerden ülkenin öz değerlerini, demokratik temellerini ve uluslararası tanınmış temel özgürlükleri muhafaza etmelerini bekliyoruz.”