ABD Dışişleri Bakanlığı, Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın bilgilendirme toplantısında konuyla ilgili bir soru üzerine, Türk hükümetine adil yargı ve hukuk önünde eşit muamele ilkesine uyma çağrısı yaptı. Türk demokrasisinin kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Kirby, 'özgür, adil ve güvenilir bir seçim' görmek istediklerini dile getirdi.

Sözcü Kirby, açıklamasında "Hükümetlerin, hukuki araçların uygulanmasının adil yargı ve hukuk önünde eşit muameleye tam saygı dahil uluslararası standartlara uygun şekilde yapılmasını temin etmelerine önem veririz" ifadelerine yer verdi.

Türk yetkililere, evrensel demokratik değerler ve Türkiye anayasasında da kutsal kabul edilen değerler çerçevesinde hareket etme çağrısında bulunan Dışişleri Bakanlığı Sözücüsü, "Daha önce endişe duyduğumuz özgür medya, ifade özgürlüğü ve toplanma gibi haklar konusunda bazı endişelerimiz devam ediyor." dedi.

Amerikalı sözcü, bu konudaki endişelerini özel ve genel ortamlarda daha önce yüksek sesle gündeme getirdiklerini ve bu endişeleri yükseltmeye devam edeceklerini söyledi. Kirby, Türk hükümetinin izleyeceği yolun Türk halkının kararına bağlı olduğunu, ABD'nin diktesine bağlı olmadığını ifade etti.