Dün Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun güvenli bölge iddialarını yalanlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, bugün de Anadolu Ajansı’nın Türk diplomatik kaynaklara dayandırdığı, “Suriye'de IŞİD’den arındırılacak bölgeye PYD'nin girmemesi konusunda ABD ile mutabık olunduğu” şeklindeki iddiaları yanıtladı. Toner, günlük basın toplantısında, “Bugün basında yer alan haberlerde IŞİD’den arındırılmış bölgeye YPG veya PYD güçlerinin girişine izin verilmeyeceği iddia ediliyor. Bunu doğruluyor musunuz?” şeklindeki soruya “Hayır. Doğrulamıyorum.” cevabını verdi.

Mark Toner, önceki gün gerçekleşen basın toplantısında PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin bölgedeki mücadelesini 'kesinlikle' desteklediklerini ve işbirliğini sürdüreceklerini açıklamıştı.

Sözcü Toner, 15 gün kadar önce Temmuz ayı sonunda Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç'in, "YPG güçlerine hava desteği verilmesi hususu ABD ile varılan mutabakatımızın unsurlarından biri değildir" açıklamasını yalanlamış ve koalisyon güçlerinin YPG'ye yardım yapacağını dile getirmişti.

Bu yalanlama ile ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz 2 hafta içinde 3. kez Türk diplomatik yetkililerinin iddialarını yalanlamış oldu.