ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye ile ABD’nin hâlâ aynı değerleri paylaşıp paylaşmadığı sorusuna yanıt vermekten kaçındı.

Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Marie Harf, Washington D.C. de günlük basın toplantısının ardından gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Türkiye ile ABD’nin hala aynı değerleri paylaşıp paylaşmadığı sorusuna Harf, doğrudan cevap veremedi.

ABD’nin Türkiye eski büyükelçisi Francis Ricciardone’nin önceki gün bir toplantıda dile getirdiği, 'Türkiye ile Amerika artık aynı değerleri değil aynı çıkarları paylaşıyor' ifadesinin hatırlatılması üzerine Harf, ABD’nin Türkiye’yi her zaman kendi değer ve demokratik kurumlarına sahip çıkması konusunda teşvik ettiğini dile getirdi. Türkiye ile her zaman diyalog içinde olduklarını kaydeden Harf, ancak Türk hükümetine ifade özgürlüğüne müdahale konusunda da zaman zaman endişelerini ilettiklerini kaydetti.

'Türkiye ile ABD, evrensel değerleri paylaşmaya devam ediyor mu hâlâ' şeklindeki soruya Harf, "Türkiye yakın dost ve NATO müttefiğidir ve her zaman görüşmelerimizi yapmaya devam ediyoruz." diye yanıtladı.

KARİKATÜRÜ YAYINLAYIP YAYINLAMAMA...

Cumhuriyet Gaztesi’ne yapılan polis baskını için de tepkisini dile getiren Dışişleri sözcüsü, gelişmeleri takip ettiklerini söyledi.

Charlie Hebdo dergisinin yayınladığı karikatürler hakkında yalnızca Türkiye’de değil birçok ülkede tartışmaların yaşandığını anımsatan Harf, "Daha önce de dile getirdiğimiz gibi, karikatürler konusunda oldukça hassasiyet var. Fakat, bunları yayınlayıp yayınlamama kararını ancak o medya kurumu alabilmelidir." diye konuştu.