ABD’nin eski başkanlarından Jimmy Carter, Kırım’ın Rusya’ya dönüşünün kaçınılmaz olduğunu, hem Rusya halkının hem de Kırımlıların bu birleşmeyi istediklerini söyledi. Carter’a göre bu durumun kısa zamanda değişme ihtimali de yok.

Eski dünya liderlerinin yer aldığı ‘İhtiyar Heyeti’ olarak bilinen ‘The Elders’ üyeleri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Moskova’da bir araya geldi. Görüşmelerle ilgili Amerika’nın Sesi Radyosu’na konuşan Carter, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının karşılıklı rıza ile gerçekleştiğini söyledi.

Sovyetler Birliği eski liderlerinden Nikita Kruşçev’in 1950’lerde Kırım’ı Ukrayna’ya hediye olarak verdiğini hatırlatan Carter, o dönemde Sovyetler Birliği’nin dağılmasını öngöremediğini ifade etti.

Kiev’de gerçekleşen devrim sonrası Mart 2014’de yapılan referandumla Kırım Rusya’ya bağlanma kararı almıştı. Moskova’ya gerçekleşen ziyarete, BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan, BM ve Arap Ligi Eski Suriye Temsilcisi Lahdar İbrahimi ve diğer isimler katıldı.

Moskova yönetiminin Ukrayna krizinin sona ermesi için Minsk Anlaşması’na tam destek verdiğini kaydeden Carter, Kiev ve Washington’dan benzer adımlar atmasını istedi. Carter, Ukrayna’da krizin tek çözümünün Mink Anlaşması’nın uygulanması olduğunu ifade etti.

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda silahlı çatışmalara katıldığına yönelik iddialara karşı çıktığını kaydeden Carter, Rusya Devlet Başkanı Putin’in bölgeye asker ya da silah gönderdiğinin kanıtlanamadığını belirtti. Carter, ABD Başkanı Barack Obama’nın Kiev’e silah göndermemesi yönünde bir karar almamasını beklediğini söyledi.

9 Mayıs Zafer Bayramı kutlamalarına Avrupalı liderlerin gelmemesi konusunda da konuşan Carter, bunun bağımsız karar olduğunu, ABD’nin bu konuda bir baskısı olmadığını düşündüğünü vurguladı.

The Elders 2007’de Güney Afrika eski lideri Nelson Mandela tarafından kurulmuştu. Liderler ilk kez Rusya’ya bir ziyaret gerçekleştirdi.