Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin, ABD’nin inşa etmeye çalıştığı füze kalkanının Rusya’nın nükleer füzelerini durduramayacağını söyledi.

Rusya’nın askeri teknolojilerinin gelişiminden sorumlu olan Rogozin, Rossiya 1’e yaptığı değerlendirmede, “Biz hiç kimseye teknik detayları ifşa etmiyoruz. Ancak bir şey söyleyebilirim: Şu an aktif hale gelen saldırı hedefli füze teknolojilerini ne mevcut sistemler ne de Amerika’nın inşa edeceği füze savunma sistemi etkisiz hale getiremez.” dedi.

ABD’nin füze kalkanı projesi Moskova-Washington arasında uzun süredir tartışma konusu olmaya devam ediyor. ABD 2009’da Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde füze kalkanı inşası ile ilgili projeyi iptal etmesine rağmen, deniz üssü şeklinde yeni bir programı uygulama koydu.

Rusya füze kalkanının kendi güvenliği açısından tehdit oluşturacağını savunurken, ABD ve NATO üyeleri füze kalkanında hedefin Rusya olmadığını, İran tehdidine karşı bir çalışma yapıldığını belirtiyor.

Kırım’ın geçen yıl Rusya’ya bağlanmasının ardından Amerikalı yetkililer füze kalkanı ile ilgili çalışmaların genişletilmesini istemişti.