ABD’nin Adana Konsolosu Linda Stuart Specht’in Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ve yönetim kurulu üyelerini ziyaretinde, iki ülke arasında pamuk ve demir çelik sektörlerinde yaşanan damping ve sübvansiyon soruşturmaları gündeme geldi. ABD’den pamuk ithalinde, Türkiye’den demir çelik ürünleri ihracatında yaşanan krizin aşılmasının iki ülkenin yararına olduğu vurgulandı.

Göreve başlamasından dolayı ziyaretlerini sürdüren Konsolos Specht, Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Başkan Yardımcıları Fırat Karalı, Erdoğan Şire, Yönetim Kurulu üyeleri İmam Gazali Hıradağı, Ahmet Özkök ve Salih Sütcü ile bir araya geldi. Ziyarette, Adana sanayisi ve Türkiye-ABD arasındaki ekonomik işbirliği ve ticari ilişkiler konusunda görüş alışverişinde bulunuldu, karşılaşılan sıkıntılar ve beklentiler dile getirildi.

Başkan Kıvanç, Adana’nın ilk sanayileşen kentlerden biri olduğunu ve ABD ile önemli ticaret ilişkileri bulunduğunu belirterek, “Önümüzdeki süreçte ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi için işbirliğine hazırız. Bu noktada birlikte başarılı çalışmalar yapılacağına inanıyoruz.” dedi.

Konsolos Specht de Adana’nın, Türkiye’deki önemli işletmelerin merkezi konumunda bulunduğunu bildirdi. Specht, “Ekonomi ve ticaret uzmanı olarak, böylesine üretimin merkezi bir şehirde görev yapmaktan memnunum. Ülkeler arasındaki işbirliklerinin geliştirilmesi için katkı yapmaktan mutlu olacağım.” diye konuştu.

'ÇÖZÜM, İKİ ÜLKENİN YARARINA OLACAK'

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, ABD tarafından Türk demir çelik ürünlerine ek vergi konulmasının ardından Türkiye’nin de ithal edilen Amerikan pamuğu için damping ve sübvansiyon soruşturması başlatıldığını, konunun uluslar arası kurumlara intikal ettirildiğini belirtti.
Türk tekstilcisinin yılda 500 bin ton ithalat ile Amerikan pamuğunun en büyük müşterisi, aynı şekilde Amerikan demir çelik sektörünün de en büyük alıcı konumunda bulunduğunu işaret eden Kıvanç, “Soruşturmalar nedeniyle tekstilci pamuk almakta, demir çelik sektörü de satmak zorlanacak. Bu durumdan iki ülkenin sanayicileri olumsuz etkilenecek ve zarar görecek. Sorunun çözüme kavuşturulması iki ülkenin ve sanayicilerinin yararına olacaktır.” dedi.

ABD’nin Adana Konsolosu Linda Stuart Specht, pamuk ve demir çelik ürünlerinde yaşanan sorunun aşılması yönünde sektör temsilcilerinin ABD ve Türkiye’de girişimlerini sürdürmeleri gerektiğini, bu konuda gerekli bilgilendirmelerde bulunmak için çaba gösterileceğini ifade etti.