ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif, bugün İsviçre’nin Lozan şehrinde 5 saat süren görüşme yaptı. İran heyeti daha sonra Avrupalı bakanlarla görüşmek üzere Brüksel’e geçti.

Lozan’daki görüşmenin ardından açıklama yapan bir Amerikalı yetkili, İran’ın nükleer programı ile ilgili anlaşmazlığı ay sonuna kadar belirlenen süre içinde çözülmesinin kesin olmadığını söyledi. Yetkili, “İran’ın hâlâ çok zor seçimler yapması nükleer programı ile ilgili ciddi endişelere cevap vermesi gerekiyor.” dedi.

Brüksel’deki Avrupalı dışişleri bakanları da bu konuda temkinli konuştu. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, önlerinde hâlâ engeller olduğunu, fakat bu akşamki görüşmede ilerleme sağlanacağı umudunu taşıdığını söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da İran’la çözemedikleri önemli noktaların mevcut olduğunu belirterek, “Bir anlaşma istiyoruz ama çok somut olursa.” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, İran'la nükleer müzakerelerin sonuca ulaşması için daha alınması gereken çok mesafenin olduğunu söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, 10 yıldır süren müzakerelerde bir fırsatın yakalandığını belirtti ve bu fırsatın kaçırılmamasını istedi.