ABD Dışişleri Bakanlığı Kobani’nin neredeyse tamamının Kürt gruplar ve Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) geçmesini memnuniyetle karşıladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında konuya ilişkin bir soruya verdiği cevapta IŞİD’in Kobani’ye verdiği öneme dikkat çekerek söz konusu gelişmenin ‘olumlu’ olduğunu dile getirdi. Kobani’nin büyük bölümünün IŞİD karşıtı grupların eline geçtiğini ifade eden Psaki, IŞİD’in tamamen püskürtüldüğü şeklindeki haberleri doğrulamadı.

Bölgede IŞİD ile mücadele eden yerel güçleri desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Psaki, “IŞİD karşıtı güçler şu anda bölgenin yaklaşık yüzde 70’ini kontrol ediyor. İlerleyen bir süreç var. Hepimizin bildiği gibi IŞİD Kobani’ye çok büyük kaynak ayırdı. Açıkça görülüyor ki başarılı olamadılar ve onları geri püskürttük.” dedi.

"KOBANİ DÜŞEBİLİR" DEMİŞLERDİ

Psaki’ye ABD’deki üst düzey askeri ve siyasi liderlerin ‘Kobani düşebilir’ şeklindeki yorumları hatırlatılarak bu yöndeki görüşü soruldu. Amerikalı Sözcü, bu yöndeki yorumları IŞİD’e karşı mücadelenin sadece Kobani ile sınırlı olmaması sebebine bağladı. Psaki, “IŞİD karşıtı çabaların onların geri püskürtülmesi noktasında başarılı olması kesinlikle olumlu. Biz bu çabaları destekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Sözcü Psaki, “Müttefikiniz Türkiye’nin Kobani ile ilgili olarak IŞİD’e karşı işbirliğinden memnun musununuz?” şeklindeki soru üzerine, “Bu yöndeki çabaların her birine katkıda bulundular. Devam eden işbirliğimiz konusunda kendimizi iyi hissediyoruz. Sadece bir alanda değil, IŞİD'in yok edilmesine yönelik tüm çabaları kapsayan işbirliğimizden kesinlikle memnunuz.” ifadelerini kullandı.

ABD MERKEZ KUVVETLER KOMUTANLIĞI’DAN TEŞEKKÜR

Bu arada, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, IŞİD karşıtı güçlerin hali hazırda Kobani’nin yaklaşık yüzde 90’ını kontrol ettiği kaydedildi. Açıklamada, “ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı bu cesur savaşçıları kutluyor ve çabaları dolayısıyla kendilerine teşekkür ediyor.” ifadelerine yer verildi.