ABD Kongre üyeleri, ABD Başkanı Barack Obama’yı 1 Kasım’da yapılacak genel seçimler öncesinde uyardı.

Seçimlerin bağımsız şekilde yapılabilmesi için Obama’nın Türk hükümetini teşvik etmesini isteyen Amerikalı vekiller, Türkiye’de son zamanlarda yaşanan anti-demokratik gelişmelerden duydukları kaygıyıları da dile getirdi.

Obama’ya ithafen yazılan mektupta, Türkiye’de son zamanlarda yaşanan basın özgürlüğü konusundaki ihlallere dikkat çekildi. Milletvekilleri, Türkiye’de 1 Kasım tarihinde yapılacak olan genel seçimlerin ‘özgür ve adil’ olamayacağı konusundaki endişelerini paylaştı. Milletvekilleri, “ABD olarak Türkiye’de bağımsız, açık, şeffaf ve adil bir seçim yapılmasına destek verilmesi gerektiği” dile getirildi.

1 Kasım’da yapılacak seçimler öncesi özgür basına yönelik baskıların arrtığına dikkat çeken mektup, "Adil bir seçim ancak hükümetlerin ifade hürriyeti, hukukun üstünlüğü ilkesi ile toplumun rahatça tartışılabildiği ortamları temini ile mümkündür.’’ denildi.

Bu yıl Türkiye’de ikinci defa Parlamento seçimlerine gidileceğini hatırlatan milletvekilleri, ilk seçimde (7 Haziran) hükümetin kurulması için yeterli çoğunluğu hiçbir partinin elde edilemediği vurgulandı.

Mektupta "7 Haziran seçimlerinde sandıkların kapanmasına yakın oluşan küçük değişiklikler sonucu ciddi şekilde değiştirdi’’ denilerek, halkın oylarına sahip çıkmasına atıf yapıldı.

"Yapılacak bağımsız (başarılı) bir seçimin Türkiye önderliğinde bölgede demokrasinin gelişimine katkı sağlarken radikal grupların varoluş nedenlerini de tehdit eder’’ ifadelerinin yer verildiği mektupta, son günlerde Türk hükümetinin demokratik sürece aykırı eylemlerinden dolayı artan kaygılara vurgu yapıldı.

Mektupta, "Son olarak Türk uydusu (Türksat), kablolu yayını ve internet tedarikçileri hükümeti eleştiren haber kanallarına platformlarında yer vermeyeceklerini açıkladı’’ denildi.

Birçok ululslararası kuruluşların Türkiye’deki seçimlerin halkın özgür iradesini yansıtması konusunda endişelerini hali hazırda dile getirdiğini hatırlatan milletvekilleri, “Amerika Birleşik Devletleri, Türk hükümetini 1 Kasım seçimlerinin bağımsız şekilde yapılması konusunda teşvik etmeli’’ uyarısında bulundu.

Kongre üyeleri Todd Rokita ile Alan Lowenthal’ın öncülüğünde Obama’ya gönderilmek için kaleme alınan mektubu 65 milletvekili imzaladı. İmza attan milletvekilleri arasında Kongre’deki iki seçilmiş müslüman milletvekilinden birisi olan Andre Carson’un da olduğu görüldü.