AK Parti hükümetini evrensel insan haklarına saygı duyma ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaları kaldırma çağrısı yapan tasarı, ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’ne sunuldu. ABD’li Kongre üyesi Alan Grayson öncülüğünde 30 Kongre üyesinin destek verdiği tasarı ile Temsilciler Meclisi’nden, Türkiye’de yaşanan son gelişmelere ilişkin harekete geçmesi isteniyor.

2 Haziran günü Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin gündemine geleceği ifade edilen tasarıda, hükümete ağır eleştiriler yöneltildi. Aralarında ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi İnsan Hakları ve Çalışma Bürosu, Freedom House, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) bulunduğu çok sayıda gözlemci kuruluşun, Türkiye’de ifade özgürlüğünün Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümeti yönetiminde erozyona uğraması sebebiyle kaygılarını ifade ettikleri belirtildi.

MEDYA, İŞ DÜNYASI VE SİVİL TOPLUM KORKUTULUYOR

Başta ifade özgürlüğü olmak üzere evrensel insan haklarına saygı duymanın demokrasi ve açık toplumun temel unsurlarından olduğunun dile getirildiği tasarıda, “Türkiye hükümeti medyayı, özel şirketleri ve diğer sivil toplum aktörlerini giderek artan bir şekilde ve yaygın bir biçimde korkutuyor ve manipüle ediyor.” ifadesine yer verildi.

Bağımsız medya gruplarından çok sayıda ismin şüphe uyandıran suçlamalar ile göz altına alındığına dikkat çekilen tasarıda, Youtube ve Twitter’a erişimin de Türkiye'de birkaç kez engellendiği hatırlatıldı.

279 sayılı tasarıda Temsilciler Meclisi’nden talep edilen maddeler şöyle:

1. Türk Hükümeti’ne online ya da sosyal medyada olanlar dahil, ifade özgürlüğü üzerindeki kısıtlamaları derhal kaldırma çağrısı yapması.

2. Türk Hükümeti’nden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT’e olan taahhütlerine uygun biçimde evrensel insan haklarına tam anlamıyla saygı göstermesini talep etmesi.

3. ABD’nin Türkiye halkıyla olan uzun süreli ortaklığı ve dostluğunu bir kez daha vurgulaması.

TÜRKİYE DOSTLUK GRUBU’NDAN 9 İSİM DESTEK VERDİ

ABD Kongresi Türkiye Dostluk Grubu’ndan 9 Kongre üyesi de tasarıya destek verdi. Tasarıda imzası bulunan Kongre üyeleri arasında Cumhuriyetçi Partili Dana Rohrabacher ve Randy Weber gibi Türkiye’yi yakından takip eden isimlerin çokluğu, ayrıca dikkat çekiyor.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın geçtiğimiz hafta görüştüğü Demokrat Partili Kongre Üyesi Eliot Engel ve Kongre Üyesi Yvette Clark da tasarıya imza atan önemli isimler arasında yer alıyor.