ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ABD Kongresi’ne bombalı saldırı hazırlığında olduğu iddia edilen bir kişiyi yakaladı.

IŞİD sempatizanı olduğu iddia edilen Raheel Mahrus Ubaydah takma adlı Christopher Cornell (20), Ohio eyaletine bağlı Cincinnati şehrindeki bir silah mağazasının önünde yakaladı. FBI yetkilileri Cornell’in mağazadan AR-15 model iki adet yarı otomatik silah ve 600 adet mermi aldığını açıkladı. FBI’ya göre Cornell, boru bombası ile ABD Kongresi’ne saldırı hazırlığındaydı. Hazırlıklarını tamamlayan Cornell, yakalanmaması halinde başkent Washington’a doğru yola çıkacaktı.

Silah mağazasının sahibi John Dean, Cornell’ın kendisine utangaç ve sıradan bir çocuk olarak göründüğünü kaydetti. Cornell’dan 10 dakika önce FBI ajanlarının dükkanına geldiğini dile getiren Dean, "Birisinin iki adet silah almak için geleceğini ve bu satışı gerçekleştirmemi istediklerini söylediler." dedi.

FBI MUHBİRİ İLETİŞİME GEÇİYOR

FBI raporuna göre Raheel Mahrus Ubaydah adıyla Twitter hesabı açan Cornell, bir süredir sıklıkla IŞİD’e desteğini ortaya koyan video benzeri paylaşımlar yapıyordu. Ağustos ayında FBI için çalışan bir muhbir Cornell ile Twitter üzerinden iletişim kurdu ve mesajlaşmaya başladı.

İddialara göre Cornell, 29 Ağustos’ta FBI muhbirine, IŞİD üyeleri ile iletişim halinde olduğunu ve bir saldırı yapmak için kendisini hazır hissettiğini söyledi. Hatta IŞİD’e bağlı bir grup kurup saldırı planları yapma teklifinde bulundu. FBI muhbiri ile yüz yüze birkaç kez görüşen Cornell, 10 Kasım tarihindeki görüşmede ise planının Kongre’ye saldırmak olduğunu açıkladı.

“OĞLUM YENİ MÜSLÜMAN OLMUŞ SIRADAN BİR ÇOCUK”

Christopher Cornell’in babası John Cornell, söz konusu iddialara çok şaşırdığını, oğlunun yeni Müslüman olmuş sıradan bir çocuk olduğunu söyledi. Oğlunun video oyunlarını ve kedisini çok sevdiğini belirten Baba Cornell, “20 yaşında olabilir ama evden hiç uzak kalmamış 16 yaşında bir çocuk gibiydi.” dedi.

CNN’e konuşan Baba Cornell, “Herhangi bir terör saldırısı gerçekleştirmesinin imkanı yok. Chris’e çok sayıda şeyin zorla yaptırıldığını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. Oğlunun son zamanlarda namaza başladığını kaydeden John Cornell, “Oğlum bana İslam’ı bir terörist grup olarak değil bir yaşam tarzı olarak tanımladı.” dedi.