ABD ve Küba diplomatik ilişkilerin koptuğu 54 yılın ardından bugün karşılıklı olarak büyükelçilikleri faaliyete soktu. Küba’nın Washinton Büyükelçiliği’ni açan Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya geldi. Rodriguez 1958 yılından bu yana ABD Dışişleri Bakanlığı’nı ziyaret eden ilk Kübalı bakan oldu.

İki bakan arasında yapılan görüşmenin planlanandan 40 dakika uzun süremesi sebebiyle basın toplantısı gecikmeli olarak başladı. İlk sözü alan Kerry, iki ülke arasında gelinen aşamayı ‘dönüm noktası’ şeklinde değerlendirdi. “Bu, bariyerleri kaldırmak adına tarihi bir gün.” dedi.

İki ülke arasında hala 'farklılıkların' olduğunu kaydeden Kerry, “Ancak bu soğuk savaşın uzun yıllar önce sona erdiğini gösteriyor.” ifadelerini kullandı. ABD ve Küba arasında tam bir normalleşmenin sağlanmasının ‘uzun ve karmaşık’ bir süreç gerektirebileceğine dikkat çeken Kerry, “Sabır gerektiriyor.” diye konuştu. Kerry, 14 Ağustos tarihinde Küba’ya ilk ziyaretini gerçekleştirerek Havana’daki ABD Büyükelçiliği’ni açmak için sabırsızlandığını sözlerine ekledi.

RODRİGUEZ GUANTANAMO’YU GERİ İSTEDİ

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez konuşmasında Küba’nın toprak bütünlüğüne saygı duyulmasını ve ‘yasadışı bir şekilde işgal edilen’ Guantanamo’nun iade edilmesinini talep etti. Ticari yaptırımlara da son verilmesi gerektiğini kaydeden Rodriguez, diyalog yoluyla ilişkilerin normalleşeceğini umduğunu dile getirdi.

Kerry söz konusu meseleler ile ilgili soruya verdiği cevapta, Başkan Obama’nın Kongre’ye ticari yaptırımların kaldırılması çağrısını hatırlattı. Kerry, 1903 yılında ABD ile Küba arasındaki anlaşma sonucu ABD’ye kiralanan Guantanamo bölgesi konusunda ise bir değişikliğin gündemlerinde olmadığını dile getirdi.

OBAMA: SAYGI TEMELLİ DİYALOGUN SONUCU

Başkan Barack Obama yaptığı yazılı açıklamada, iki ülkede birden büyükelçiliklerin açılmasını memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti. Bugün yapılan açılışların iki ülke arasında saygı temelli görüşmelerin sonucu olduğunu anlatan Başkan Obama, “Küba hükümeti ile iki ülkenin çıkarına olan meselelerde birlikte çalışmak için sabırsızlanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

YARIM ASIRLIK KRİZ

İki ülke arasındaki ilişkiler Fidel Castro’nun iktidara gelmesinden iki yıl sonra 1961 yılında kopmuştu. İlerleyen zamanlarda Küba’ya ticari yaptırım kararı alan ABD 1982 yılında bu ülkeyi ‘terörü destekleyen ülkeler’ listesine sokmuştu. İki ülke arasında altı aydan bu yana yapılan görüşmelerde diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin yolları aranıyordu.