ABD Başkan Obama, Küba’yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarma kararı aldı.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre Başkan Barack Obama, son 6 ayda uluslararası terörizme herhangi bir destek vermemesi ve Küba hükümetinin gelecekte de uluslararası terörizme destek vermeyeceğine dair güvence vermesi sebebiyle Küba’nın 'teröre destek veren ülkeler' listesinden çıkarılmasına karar verdi.

ABD Başkanı Barack Obama, bu yöndeki kararına ilişkin raporu ve tasdik yazısını Kongre’ye gönderdi.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Başkan Obama’nın ilgili teklifinin yürürlüğe girebilmesi için en az 45 gün öncesinden raporu Kongre’ye sunması gerektiği hatırlatıldı.

KERRY ÖNERMİŞTİ

Küba’nın terör listesinden çıkarılması teklifi Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından Başkan Barak Obama’ya önerilmişti.

Başka Barack Obama’nın kararının ardından yazılı bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanlığı’nın Beyaz Saray’a, Küba’nın ‘teröre destek veren ülke’ listesinden çıkarılmasını tavsiye eden bir rapor sunduğunu kaydetti.

Kerry, Küba’nın politikaları hakkında ciddi kaygı ve anlaşmazlıkları olmasına rağmen bunların ‘teröre destek veren ülke’ kriterlerinin dışında olduğunu dile getirdi.

Küba, 1982 yılından bu yana ABD’nin teröre destek veren ülkeler listesinde yer alıyor.