Columbia Üniversitesi'nde İnsan Hakları Enstitüsü Direktörü David L. Phillips, Koza İpek Holding'e kayyum atanması ve polisin holdinge bağlı medya kuruluşlarına zorla girmesini Zaman Amerika'ya değerlendirdi. Medyaya yönelik hükümet saldırılarının son dönemde çok arttığını belirten Phillips, bugün yaşanan olayın da bunun son örneği olduğunu söyledi.

İnsan Hakları Enstitüsü Direktörü David L. Phillips, "Demokrasinin en önemli unsurlarından biri ifade özgürlüğüdür. Erdoğan’ın Türkiyesi ise görüş ayrılıklarına ve eleştirilere tahammül edemiyor, gazetecileri, insan hakları aktivistlerini ve pek çok kişiyi yargılıyor. Koza Holding’e yönelik yapılan müdahale de hükümetin özgür basına yönelik saldırılarının son örneği" dedi.

Seçim sonuçlarından AKP'nin yeniden iktidar olarak çıkması halinde Türkiye'nin karanlık bir geleceğe gideceğini savunan ABD'li akademisyen seçim öncesi medyanın özgür olmasının da seçimlerin bağımsız ve özgür yapıldığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Phillips sözlerini, "Seçimlerin özgür ve bağımsız yapılmasının bir koşulu da seçim öncesi dönemde medyanın özgür olmasıdır. AKP ise toplumu bölmeye yönelik bir kampanya yürütüyor. Türkiye giderek genişleyen bir şiddetin kurbanı. Erdoğan’ın Başkan, AKP’nin de iktidar olması halinde Türkiye’yi karanlık bir gelecek bekliyor" diyerek bitirdi.