ABD'li Senatör Patrick Leahy, Türkiye'de yaşanan demokrasi ve basın özgürlüğü ihlallerini Kongre'ye taşıdı. Vermont Senatörü Patrick Leahy, Senato'da yaptığı konuşmada Türkiye'de demokrasi ve basın özgürlüğü aleyhine atılan adımlardan duyduğu endişeyi dile getirdi. Senatonun 40 yıllık tecrübeli ismi Leahy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştiren aralarında Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca gibi gazetecilerin de yer aldığı medya mensuplarının gözaltına alındığını ve tutuklandığını dile getirdi.

14 Aralık'ta özgür basına yönelik yapılan polis operasyonuna atıfta bulunan Amerikalı Senatör, "Bu kapsamlı tutuklama, sadece eleştirileri durdurmak için değil, Türk hükümetini eleştirenlerin gözünü korkutmak için düzenlenmiştir. Sayın Dumanlı serbest olsa da, sayın Karaca hala hapiste." şeklinde konuştu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RWB) 2014 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye'nin 180 ülke arasından 154. sırada yer aldığını hatırlatan Senatör Leahy, "Bu durum Türkiye'de artık açık sözlü eleştirilere karşı hükümetin yaptığı missillemenin (intikam) yaygın bir hale geldiğini gösteriyor. Türkiye, çok sayıda gazeteciyi hapiste tutan Çin ve İranla birlikte yer alıyor. Bu son sansür Türk ceza kanunlarını suistimal etmeye devam ediyor ve Türkiye'deki basın özgürlüğünü aşındırıyor." diye konuştu.

Bu tür davranışların NATO müttefiki olan Türkiye'den beklenen değer ve kurallarla tutarsızlık gösterdiğini vurgulayan Leahy, "Bu davranışlar aynı zamanda uluslararası hukuk çerçevesinde Türkiye'nin vermiş olduğu taahhütlerini ihlal ederek, muhalefetin artmasını teşvik ediyor. Erdoğan yönetimine karşı olan iddiaları da tasdik ediyor." dedi.

Vermont eyaletini 1974'ten beri Senato'da temsil eden Leahy, Türkiye'deki demokrasinin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını belirterek ABD'yle bölgedeki stratejik ortaklığının zayıflamasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Hükümete ifade özgürlüğünü kullananları hapse atmasını sona erdirme çağrısında bulunan gazetecilere, hükümet yetkililerine ve savunuculara destek verdiğini kaydeden Leahy, "Uluslararası toplum ve iyi niyetli insanlar heryerde hükümetten daha iyi muamaleyi hakdiyor. Türkiye halkı da daha iyisini hak ediyor." şeklinde konuşmasını sonlandırdı.