ABD Dışişleri Bakanı'nın Güney ve Orta Asya'dan sorumlu yardımcısı Nisha Biswal, Orta Asya ülkelerinin toprak bütünlüğünü desteklediklerini söyledi.

ABD'nin Duşanbe Büyükelçiliği'nde düzenlenen toplantıya video-konferans aracılığıyla katılan Nisha Biswal önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıda ağırlıklı olarak ABD'nin Orta Asya bölgesine yönelik stratejisi ele alındı.
Biswal , ABD'nin Orta Asya stratejisinin ana omurgasını bölge ülkelerinin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü desteklemenin oluşturduğunu kaydetti. Biswal , "Afganistan'daki geçiş dönemi dolayısıyla Beyaz Saray yönetimi bölge ile yakından ilgileniyor" dedi. Orta Asya ülkeleri arasında işbirliğinin ve entegrasyonun önemli ölçüde arttığından memnun kaldıklarını söyleyen Biswal, ABD yönetiminin bölgenin enerji sektöründeki işbirliğine büyük önem verdiğini belirtti. CASA elektrik nakil hattı projesini desteklediklerini belirten Biswal, bölgenin terör, uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer tehditlere ile ilgili sorunlarının farkında olduğunu belirterek, bu alanda işbirliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Bölge ülkelerinin 24 yıldır ABD ile ilişkilerinin iyi konumda olduğunun altını çizen ABD Bakan Yardımcısı, Afganistan ordusu ile sıkı işbirliği içerisinde olduklarını ve bu ülkenin güvenliğini desteklediklerini kaydederek, bu anlamda sınır güvenliğinin güçlendirilmesi yönünde çalışmaların devam ettirileceğini söyledi.