ABD Dışişleri Bakanlığı, Patriot bataryalarının Türkiye'den çekilmesinin uzun zamandan bu yana planlandığını ancak bu kararın Türk yetkililere İncirlik üssünün koalisyon uçaklarına açılmasından sonra iletildiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevapladı. Patriot bataryalarını modernizasyon amacıyla geri çekildiğini kaydeden Kirby, bataryaların çekilmesi kararının uzun zaman önce alındığı yönündeki iddiaları doğruladı.

Modernizasyon kararının kısa sürede alınamayacağına dikkat çeken Kirby, “Bu karar uzun zamandan beri planlanıyordu.” dedi. Söz konusu kararın Ankara’ya İncirlik mutabakatından sonra mı iletildiği şeklindeki bir soru üzerine Kirby, “Evet. Benim anladığım kadarıyla İncirlik’in kullanılması anlaşmasından sonra onlara iletildi.” cevabını verdi.

ANKARA DA DESTEKLİYOR

Alınan kararı Ankara’nın destekleyip desteklemediğinin sorulması üzerine, Türkiye ve ABD’nin bu konuda ortak bir açıklama yaptığını hatırlatan Kirby, “Hükümetlerimiz ortak bir açıklama yaptı. Evet, destekliyorlar.” dedi.

Bölgenin ve Türkiye’nin güvenliğine yönelik taahhütlerinde bir değişiklik olmadığına ifade eden Kirby, “Türkiye'nin güvenliğine veya NATO'nun 5. maddesi kapsamındaki taahhütlerimize yönelik hiçbir değişiklik yok.” dedi.

PKK İLE GÖRÜŞME İDDİASINI YALANLADI

Kirby, ABD yönetiminin PKK ile görüştüğü yönünde basında yer alan iddiaları ise net bir dille yalanladı. PKK’nın bir terör örgütü olduğu ve bu konudaki tutumlarında hiçbir değişikliğin olmadığını kaydeden Kirby, dolaylı veya doğrudan hiçbir görüşmenin söz konusu olmadığını ifade etti.

Öte yandan Pentagon Sözcüsü Jeff Davis konuya ilişkin yaptığı açıklamada, patriotların bugüne kadar hiç ateşlenmediğine dikkat çekti. Davis, Suriye’deki tehdit hesaplarının; Esed rejiminin giderek zayıflaması ve füze stoklarının büyük çoğunluğunu ülke içindeki hedeflere karşı kullandığını görmelerinin ardından değiştiğini dile getirdi.