Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Rusya ile yıllar önce önerilen ortak tehditlere karşı ortak füze kalkanı kurulması ile ilgili teklifine olumlu cevap vermeyerek ittifak şansını kaçırdığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Diplomasi Akademisi’nde konuşan Lavrov, “Amerikalılar ABM Anlaşması’ndan çekilip kendi küresel füze savunma sistemini kurmaya başladı. Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2007’de dönemin ABD Başkanı George W.Bush’a eşitlik, karşılıklı güven ve ortak gelişim ve inşa ile füze savunma sistemi kurulmasını önerdi.” hatırlatmasında bulundu.

“Amerikalılar ortak işbirliği içinde bu teklifi kabul etseydi, en azından füze savunma alanında bir ittifak kurulabilirdi…” tespitinde bulunan Lavrov, “Maalesef Washington başka bir yol tercih etti. Şimdi de bulunduğumuz yerdeyiz.” eleştirisi getirdi.

SOĞUK SAVAŞ 2 YOK

Rusya ile Batı arasında yeni bir Soğuk Savaş’ın ön koşulları olmadığını kaydeden Lavrov, “Soğuk Savaş ya da Soğuk Savaş 2 olarak adlandırılan durumun objektif koşulları yok. O dönemde sert ideoloji karşıtlığı vardı… Diğer taraftan bazı Batı başkentlerinde sergilenen sert tutumlar Soğuk Savaş dönemindeki planın ötesine geçiyor…” eleştirisi getirdi.

ABD’nin kendi özel prensipleri çerçevesinde dış politika inşasında başarılı olamayacağını savunan Lavrov, “Farklılıklar var, bunu bir kez daha vurgulayayım. Washington politikaları her defasında kendi özel durumunu ortaya koyması zararlı. Ümit ediyorum ki, Washington her olayda kendi özelliğini ortaya koymaya çalışanların mantığını hatırlar. Bu çalışmıyor.” ifadelerini kullandı.

ABD, RUSYA KARŞITI İTTİFAK KURAMADI

Rusya Dışişleri Bakanı çağdaş dünyanın merkezlerinin çıkarları dikkate alınarak, kolektif anlayışla problemlere çözüm bulmaya çalışılması önerisinde bulundu.

ABD’nin Rusya karşıtı bir koalisyon oluşturulmasında başarılı olamadığını savunan Lavrov, “Bir çok Avrupa ülkesi dahil, dünyanın büyük çoğunluğu ile eşitlik ve karşılıklı saygı prensipleri çerçevesinde ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Rusya Devlet Başkanı Putin’in son ziyaretleri ve Moskova’da yapılan görüşmeler bunun ispatı… Bizim ticari ve ekonomik ortağımız AB ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz… Pragmatizmin kazanmasını ümit ediyoruz. AB üyesi ülkeler de Rusya ile ilişkilerin normalleştirilmesi gerektiğini anlar.” dedi. Lavrov, Putin’in Macaristan ve Kıbrıs Rum Yönetimi liderleri yaptığı görüşmeleri örnek gösterdi.