Rusya’nın İran’la iptal edilen S-300 füze savunma sistemleri ile ilgili gelecek hafta yeni bir anlaşma imzalayacak olması ABD’nin endişelenmesine neden oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Rus basınına yansıyan haberlere göre, Rusya’dan İran’a S-300 uzun menzilli füze savunma sistemlerinin transfer edilmesinin kaygı verici olduğunu belirtti.

ABD’nin bu konudaki pozisyonunun bilindiğini, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin daha önce endişelerinin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a ilettiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi kararları açısından bu tür savunma sistemlerinin İran’a satışının yasak olmadığını ifade eden Kirby, ABD’nin yaptırımları açısından karar verebilmek için teknik detaylara sahip olmaları gerektiğini belirtti.

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, gelecek hafta Moskova’ya bir heyet gideceğini ve iptal edilen anlaşmanın yenileneceğini açıklamıştı. İran’ın Rusya’ya ve 900 milyon dolar değerinde 4 adet S-300 füze savunma sistemi sipariş vermesi bekleniyor. Teslimatla ilgili tarih ise henüz açıklanmış değil.

Rusya ve İran 2007’de 4 adet S-300 füze savunma sisteminin satışı ile ilgili 900 milyon dolarlık anlaşma imzalamıştı. Rusya’nın yaptırımlar nedeni ile sevkiyatı gerçekleştirmemesi nedeni ile Tahran, Moskova’ya uluslararası mahkemelerde 4 milyar dolarlık tazminat davası açmıştı.