ABD Senatosu, her iki partinin ortaklaşa hazırladığı ve Kongre’ye İran anlaşmasını gözden geçirme yetkisi tanıyan yasa tasarısını onayladı. Nihai anlaşmayı değerlendirip son kararı Senato'nun vereceği tasarı, 98'e karşı 1 oy ile kabul edildi.

Kongre’deki Cumhuriyetçi Partililerin özen ile üzerinde çalıştığı uzlaşma önergesine, Demokrat senatörler de destek verdi. Tasarının kabulünün ardından Senato’daki Dışilişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyet Partili Senatör Bob Corker, “Bu tasarı onaylanmadıkça (Beyaz Saray tarafından) Kongre’nin anlaşmayı onaylaması sözkonusu değil” diye konuştu.

Senato'nun tasarıyı onaylaması, Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’in zaferi olarak yorumlandı. McConnell, dün Senato’da yaptığı konuşmada, “Birçoğu (mensubu olduğu partililer) daha sıkı bir tasarının geçmesini arzu ediyordu. Ben onlarla aynı fikirde değilim. Bu mevzuat desteklenmeyi hak edecek nitelikte” demişti. McConnell tasarıyı, “Amerikan halkının oyları ile göreve atadığı Kongre üyelerinin onlar adına bu gücü kullanmasıdır” diye yorumlamıştı.

Senato Azınlık Lideri Demokrat Partili Harry M. Reid de pazarlıkla hazırlanan tasarıya destek verdi. Uzun süredir pazarlıkları süren tasarının oylamasında 100 üyeli Senato’da 1 karşın 98 oy ile kabul edildi.

TASARI NELERİ İÇERİYOR?

Üç aydır Senato’da pazarlığı yapılan tasarı, Kongre’ye 30 gün içinde İran ile varılan anlaşmayı gözden geçirme izni veriyor. İran ile varılan çerçeve anlaşmasının Haziran ayı sonuna kadar nihai sonuca ulaştırılması öngörülüyor. Nihai anlaşma sağlandıktan sonra Başkan Barack Obama, Kongre'nin bir ay içinde anlaşmayı gözden geçirmesini bekleyecek. Bu süre zarfı içinde yürütmenin başı olan Obama, anlaşmanın şartlarını yerine getirebilmek için herhangi bir eylemde bulunamayacak. Obama, Kongre’nin gözden geçirip onaylamasından sonra yaptırımların aşamalı olarak anlaşmaya uygun şekilde kaldırılmasına yönelik eyleme geçebilecek. Temsilciler Meclisi ya da Senato, anlaşmayı onaylamaz veya belirlenen sürede tasdik etmez ise tasarı Başkan’a yaptırımların kaldırılması konusunda yetki tanıyor.

OBAMA TASARIYI ONAYLAYACAK MI?

Senato'da her iki partinin de ortaklaşa desteği ile kabul edilen tasarının Beyaz Saray tarafından onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Beyaz Saray, daha önce tasarının içeriğine dikkat çekmiş ve Başkan Obama'nın bu yönde varılacak bir uzlaşıyı geri çevirmeyeceğini bildirmişti.