ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke, Associated Press (AP) haber ajansının Türkiye ile Suudi Arabistan’ın Suriye rejimiyle mücadele eden muhaliflere yardım konusunda anlaştığı iddialarına yönelik, “Burada yeni bir girişim olduğu net değil.” ifadesini kullandı.

Sözcü Rathke, Türkiye ile Suudi Arabistan’ın anlaştığı haberleri konusunda AP Muhabiri Matt Lee’nin sorusuna cevap verdi. Rathke, “ABD Suudi ve Türk girişimi hakkında ne düşünüyor?” şeklindeki soru üzerine, bu konuda özel bir yorumunun olmayacağını dile getirdi. Rathke, “Burada yeni bir girişim olduğu net değil. Ancak onlara detayları konuşmaları için müsaade edeceğiz.” dedi.

Esed’in mutlaka gitmesi gerektiği konusunda bu zamana kadar açık olduklarına dikkat çeken Rathke, “Ayrıca bölgedeki partnerlerimiz ile işbirliğimizin kıymetini bilmeyi sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN SURİYE’YE GİRECEĞİ İDDİASI

Rathke, CHP Milletvekili Gürsel Tekin’in Türkiye’nin iki gün içinde Suriye’ye gireceği şeklindeki açıklamaları ile ilgili soruya yorum yapmaktan kaçındı. “Bu konuda paylaşabileceğim bir bilgi yok.” dedi.

Sözcüye, ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'in Senato'daki bir oturumda Türkiye’nin talebi olan ‘tampon bölge’ meselesinin tartışıldığı yönündeki açıklamaları da soruldu. Söz konusu meselede ABD’nin tutumunun değişmediğine dikkat çeken Rathke, “Bu konuda yeni bir pozisyon bilgilendirmesi yapmayacağım. Pozisyonumuz aynı şekilde ve bu da bu tür askeri açıdan güçlendirilmiş bölgenin komplikasyon ve olası sonuçları olmasıdır. Partnerlerimizin görüşlerini dinlemek için onlarla diyaloğumuzu sürdüreceğiz.” dedi.