ABD Dışişleri Bakan John Kerry, Belarus’un başkenti Minsk’te yapılan Ukrayna zirvesinden ateşkes kararı çıkmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupalı müttefik ülke liderleri Şansöyle Angela Merkel ile Cumhurbaşkanı François Hollande’nin, anlaşmanın sağlanması için sergiledikleri diplomatik çabaları takdir ettiklerini ifade etti. Dışişleri Bakanı Kerry, bundan sonra atılacak adımların önemli olduğuna dikkat çekerek “Anlaşmanın ilk testi ve kapsamlı bir çözüm için Ukrayna, ayrılıkçı gruplar ve Rusya’nın bölgedeki ağır silahlarını geri çekmesi olacaktır. Bütün grupların pazar günkü ateşkes kısıtlamasına uyuduklarını göstermesi lazım. Buna Rusya ve ayrılıkçı grupların Debaltseve ve Ukrayan’nın diğer kasabalarındaki saldırıları dahil.” ifadelerini kullandı.

Tarafların, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve barışın tam sağlaması için önünde uzun bir yol olduğunu belirten Kerry, ABD’nin, Avrupalı müttefikler ve ortaklar arasında koordinasyon kurulmasına yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Rusya ve ayrılıkçı grupların söyledikleri ile değil yaptıklarıyla değerlendireceklerini kaydeden Dışişleri Bakanı, “Uzun zamandır söylediğimiz gibi ABD, Minsk Eylül 2014 anlaşmasına bağlı kalınması halinde Rusya’ya karşı yapılan yatırımları geri çekecektir. Şimdi bu anlaşma sağlandı.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, anlaşmanın Ukrayna’daki bütün yabancı askerlerin, ekipmanların geri çekilmesi, uluslararası sınırın Ukrayna tarafından kontrol edilerek tüm rehinelerin serbest bırakılmasını içerdiğini hatırlattı.

Bakan Kerry ayrıca, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Ukrayna'ya 17,5 milyar dolar kredi vereceğini açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti. Bakan, IMF kredisinin, Ukrayna’nın reformlarına devam etmesi ve daha müreffeh, demokratik bir gelecek inşa etmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun Ukrayna krizini görüşmek üzere dün akşam Minsk'te başladıkları toplantı yaklaşık 14 saat sürmüştü.