ABD Ulusal Basın Kulübü, İpek Koza Holding’e bağlı medya kuruluşlarına yapılan baskına ve iki İngiltere vatandaşı gazetecinin tutuklanmasına sert tepki gösterdi.

Dünyanın en büyük medya birliklerinden biri olarak kabul edilen kurumdan yapılan açıklamada, “Ulusal Basın Kulübü, gazetecilere yönelik taciz ve engellemeye dair gelişmeleri kesinlikle onaylamıyor.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada Ulusal Basın Kulübü John Hughes’un gelişmelere ilişkin değerlendirmelerine de yer verildi. Hughes, Türk hükümetinin yaklaşan seçimler öncesi Türk basınına saldırarak baskı altına almak görüntüsünde olduğunu dile getirdi.

Amerika merkezli VICE news çalışanı İngiltere vatandaşı iki gazetecinin de serbest bırakılması gerektiğini ifade eden Hughes, “Hükümet polis ve yargı sistemini kullanmak yoluyla ifade özgürlüğünü baskı altına almaya çalışmaktan vazgeçmeli. Gazetecilere düzmece suçlamalarla gözdağı vermek ve sahte baskınlar düzenlemek çok çirkin. Gazeteciler işlerini yapabilmek için özgür olmalı.” dedi.

Açıklamada Washington merkezli Freedom House’un raporunda Türkiye’de basının “özgür değil” kategorisinde yer aldığını hatırlatıldı. Türkiye’de maalesef basın özgürlüğü kısıtlamalarının sıradanlaştığı ve son gelişmelerin bunun bir yenisi olduğu kaydedildi.

Washington'un merkezindeki ulusal basın binasında yer alan NPC'nin birçoğu dünyaca tanınmış 3 bin 500'den fazla gazeteci üyesi bulunuyor. Her yıl 250 binden fazla ziyaretçiye ve yaklaşık 2 bin programa ev sahipliği yapan NPC, dünyanın en önde gelen basın kuruluşlarından biri olarak gösteriliyor.