ABD ve İngiltere gizli servislerinin ortak bir operasyonla dünya genelinde milyonlarca SIM kartı hacklediği ortaya çıktı.

Snowden belgelerini ortaya çıkaran gazeteci Glenn Greenwald tarafından kurulunan The Intercept sitesinde yayınlanan habere göre ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile İngiliz gizli servisi GCHQ, 2010 yılında dünyanın en büyük SIM kart üreticisi Gemalto'nun cep telefonlarında iletişim gizliliğini korumak için kullandığı şifreleme anahtarını kırarak şirketin bilgisayar ağına girdi.

Daha önce yaptığı açıklamalar ve sızdırdığı gizli belgelerle gündem oluşturan eski NSA çalışan Edward Snowden, şimdi de milyonlarca telefon kullanıcısının takip altında olduğunu ortaya çıkardı.

Snowden belgelerine dayandırılan haberde NSA ile GCHQ’nun milyonlarca telefon kullanıcısının SIM kart bilgilerine ulaştığı belirtildi. Şifreleme sistemini hackleyen gizli servis elemanları, telefon şirketlerinden izin almaya gerek kalmadan istediği telefonu takip altına alabiliyor. Buna göre gizli servisler, milyonlarca kişiye ait ses kaydı ve mobil veri bilgileri elde edilebilir.

Gemalto şirketi Başkan Yardımcısı Paul Beverly, söz konusu olaydan daha önce haberleri olmadığını belirtti. Beverly, "Şu an benim için en önemli şey, bu olayın tam olarak nasıl yapıldığını öğrenmek. Bir daha olmaması için bunu öğrenmemiz gerekiyor. Yıllardır güvenli bir şekilde hizmet verdiğimiz telekom operatörlerinin bu olaydan etkilenmediğinden emin olmak istiyorum." şeklinde açıklamada bulundu.

Haberin yayınlamasından sonra Avrupa’da işlem gören şirket hisseleri yüzde 7,5 oranında değer kaybetti.

ABD’de istihbarat kurumlarının telefon takibi için mahkeme kararı alması gerekiyor. Uluslararası telefonların takibi içinse, telekom şirketlerinden izin alınması gerekiyor. Ancak birçok uluslararası telekom şirketi, ellerindeki bilgileri istihbarat servisleri ile paylaşmak istemiyor.

Yılda 2 milyondan fazla sim kart üreten Hollanda merkezli Gemalto şirketi, aralarında ABD’nin önde gelen telefon şirketleri AT&T, T-Mobile, Verizon, Sprint başta olmak üzere toplam 450 firmaya telekominikasyon hizmeti veriyor. Hollandalı şirket ayrıca, 3 binden fazla finans kuruluşuna çipli kredi kart üretiyor.

NSA’nın eski çalışanı Edward Snowden, sızdırdığı istihbarat verileriyle ABD’nin küresel dinleme skandalını ortaya çıkarmıştı. Adil yargılanmayacağı gerekçesiyle ülkesini terk eden Snowden, şu anda Rusya’da yaşıyor. Snowden’ın siyasi sığınma talep ettiği Rusya’dan 3 yıllık oturma izni var.