Suriye’nin Moskova Büyükelçisi Riyad Haddad, ABD ve koalisyon güçlerinin terör örgütü IŞİD’le savaştıkları iddiasının gerçeği yansıtmadığını, ABD’nin IŞİD’le savaşıyor pozisyonunun bir araç olduğunu iddia etti.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in 28-20 Haziran’da Moskova’ya yapacağı ziyaret öncesi Interfax’a değerlendirmede bulunan Haddad, “Biz koalisyon güçlerinin teröristleri yok etmede yetersiz olduğunu görüyoruz. Bir yıl önce koalisyon güçleri harekete geçtiğinde IŞİD, Suriye ve Irak’ta küçük bir bölgeyi kontrol ediyordu. Şimdi ise IŞİD yeni topraklarda kontrol sağlıyor. Buradan anlaşılan; ABD savaşmak yerine IŞİD’e yardım ediyor.” suçlamasında bulundu.

ABD’nin doğrudan IŞİD’e yarım ettiğine dair açık belgelerin olduğunu kaydeden Haddad, “Rusya, İran ve Suriye’nin terörle mücadelesi verimli. İşbirliği sürüyor. Suriye’de terörün kökü kazınana kadar da sürecek.” dedi.

Suriye’deki savaşın dünyanın en kirli savaşı olduğunu ifade eden Haddad, “Burada enformasyon savaşı, ekonomik ve kültürel savaş birlikte sürüyor. Tüm bunların hedefi Suriye devletini ortadan kaldırmak ve çeşitli parçalara bölmek. Bundan ABD ve İsrail yarar sağlayabilir.” şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un daveti üzerine Moskova’ya gelecek Muallim’in Suriye’de barış görüşmelerinin yeniden başlamasını ve terörle mücadeleyi ele alması bekleniyor.