ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’de yeni kurulacak parlamento ve hükümet ile çalışmayı sabırsızlıkla beklediklerini açıkladı.

Günlük basın toplantısının başlangıcında konuya ilişkin kısa bir değerlendirme yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke, yeni kurulacak hükümetle yakın işbirliğini sürdürecekleri mesajını verdi.

Türk halkını parlamento seçimlerine katılımlarından dolayı kutladığını ifade eden Rathke, resmi seçim sonuçlarının gelecek günlerde açıklanacağına dikkat çekerek detaylı yorum yapmaktan kaçındı. Rathke, “İlk göstergeler oy hakkını kullanan 50 milyondan fazla Türk vatandaşının iradesini ve Türk demokrasisinin süregelen canlılığını gösteriyor.” dedi.

ABD ile Türkiye arasında güçlü bir ilişkinin olduğunu ve bunda herhangi bir değişikliğin olmayacağı mesajını veren Ratke, “ABD yeni seçilmiş parlamento ve gelecek hükümetle çalışmayı sabırsızlıkla bekliyor. Dost ve NATO müttefiki olarak yakın siyasi, ekonomik ve güvenlik işbirliğine yönelik taahhütlerimiz sürüyor.” şeklinde konuştu.

Rathke, toplantının soru-cevap kısmında da Türkiye’deki seçimler ile ilgili sorulara muhatap oldu. Bir soru üzerine, seçimin ardından Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Türk hükümeti ile herhangi bir temasının olmadığını kaydetti.

Tek parti yerine koalisyonun hükümetinin iki ülke arasındaki ilişkileri ve bölgesel konulardaki işbirliğini nasıl etkileyeceği yönündeki soruya yorum yapmaktan kaçınan Rathke, "Burada açık olan; Türkiye bir NATO müttefiki. ABD’nin Türkiye ile güçlü bir ilişkisi var. Türkiye ve kurulacak yeni hükümetle yakından çalışmayı sürdüreceğiz.” dedi.

ABD’nin 2011 seçimlerinin ardından yaptığı ilk açıklamalardan biri Türkiye’deki özgür ve adil seçimi kutlamak olmuştu. “Bu seçimlerin ardından da benzer bir değerlendirmeniz var mı?” şeklindeki bir soruya Rathke, AGİT seçim gözlem heyetinin seçimler hakkındaki ön raporlarının ‘temel özgürlüklere genel manada saygı duyulduğu’ şeklinde olduğunu kaydetti. Detaylı raporun ise yakın zamanda açıklanacağını belirtti.

Bir diğer Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby seçimlerin ardından Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, ABD'nin Türkiye ile yakın siyasi, ekonomik ve güvenlik işbirliğini sürdüreceğini dile getirmişti.